Update articol:

ANRE vrea să ia fonduri europene de 20 milioane lei, pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale

anre
*Până în 2026, procesul tehnic de schimbare a furnizorului ar trebui în mod obișnuit să poată fi finalizat în decurs de 24 de ore în orice zi lucrătoare

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) dorește să acceseze o finanțare europeană de 20 milioane de lei, pentru Proiectul Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale, din cadrul apelului Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, potrivit unei prezentări făcute de Claudiu Sorin Dumbrăveanu, Director General Direcția Generală Piață Energie și Prețuri ANRE. Potrivit acestuia, ANRE dorește să semneze contractul de finanțare până la sfârșitul anului 2019.

Potrivit prezentării, în prezent, în conformitate cu reglementările în vigoare, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică durează 21 zile de la data notificării de către clientul final a intenției de schimbare a furnizorului. Astfel, există necesitatea scurtării, simplificării și automatizării procesului de schimbare a furnizorului la nivel național.

  În conformitate cu prevederile DIRECTIVEI (UE) 2019/944 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 5 iunie 2019: Este probabil ca perioadele mai scurte pentru schimbarea furnizorului încurajeze consumatorii caute contracte mai bune de energie electrică și schimbe furnizorul. Introducerea sporită a tehnologiei informațiilor va însemna , până în anul 2026, procesul tehnic de schimbare a furnizorului, constând în înregistrarea unui nou furnizor în cadrul unui punct de contorizare la operatorul de pe piață, ar trebui în mod obișnuit poată fi finalizat în decurs de 24 de ore în orice zi lucrătoare. Făcând abstracție de alte etape din procesul de schimbare a furnizorului care trebuie finalizate înainte de inițierea procesului tehnic, asigurarea, până la data menționată, a unui proces tehnic de schimbare a furnizorului care poată avea loc în termen de 24 de ore ar reduce la minimum perioadele necesare pentru o astfel de schimbare, contribuind la sporirea implicării consumatorilor și a concurenței pe piața cu amănuntul. În orice caz, durata totală a procesului de schimbare a furnizorului nu ar trebui depășească trei săptămâni de la data cererii clientului.

Potrivit ANRE, proiectul va reduce birocrația prin simplificarea și optimizarea proceselor operaționale generate de solicitarea schimbării furnizorului de energie electrică sau de gaze naturale, va oferi accesul în timp real pentru consumatorul final la detaliile privind statusul procesului de schimbare a furnizorului.

Durata procesului de schimbare a furnizorului va fi diminuată cu 6 zile în prima fază și apoi reducerea progresivă va fi corelată cu țintele stabilite prin legislația Europeană în vigoare.

ANRE mai arată că, prin acest proiect gestionarea fluxului de informații se va realiza în mod automatizat pentru a onora toate solicitările, respectând termenele legale si utilizând eficient resursele financiare și umane a tuturor entităților implicate. Platforma infomatică integrată va folosi o bază de date unică la nivel național și va fi un sistem unic accesibil online pentru participanții la piața națională implicați în procesul de schimbare a furnizorului (operatorii de distribuție, furnizorii clienților finali care intenționează să schimbe/mandatarul clientului final etc.), conform Autorității.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)