Update articol:

ANRM vrea să reducă tarifele de transport prin Sistemul național de transport al țițeiului, pentru Petromidia, la cererea Conpet

Sursa Facebook
*Cantitatea transportată se triplează în 2019, conform Conpet

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) intenționează să reducă tarifele de transport prin Sistemul național de transport al țițeiului, gazolinei, condensatului și etanului, pentru Rafinăria Petromidia, după ce a primit o solicitare de la Conpet, potrivit unui proiect de ordin, publicat pe site-ul instituției, aflat în dezbatere publică.

Conform ANRM, Conpet a solicitat, în luna ianuarie, actualizarea tarifelor pentru Petromia, astfel: 14 lei/tonă pentru tranșa mai mică de 120 mii tone/lună sau 12 lei/tonă pentru tranșa mai mare de 120 mii tone/lună, în codițiile în care cantitatea programată pentru transport în anul 2019 crește de la 40 mii tone cât s-a realizat în 2018, la 120 mii tone contractate pentru anul 2019.

În prezent, tarifele pentru Petromidia sunt de 27 lei/tonă, pentru tranșa mai mică  de 120 mii tone/lună, sau 24,74 lei/tonă pentru tranșa mai mare de 120 mii tone/lună, conform ultimei modificări (iunie 2018) a Ordinului președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale nr. 13/2010 privind aprobarea tarifelor de transport prin Sistemul național de transport al țițeiului, gazolinei, condensatului și etanului.

Tarifele calculate nu includ consumurile tehnologice și TVA.

În nota de fundamentare a acestui ordin se arată că veniturile suplimentare la buget pentru Petromidia vor fi de 70 mii lei, în 2019 – 60 mii lei redevența și 10 mii lei impozit, în condițiile triplării cantității transportate.