Update articol:
După legarea referinței la gaze de prețurile din Austria

ANRM vrea să schimbe prețul de referință pentru redevențele la țiței, anul acesta

Sursa Pixabay

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) dorește ca, până la finalul anului, să schimbe metoda de calcul pentru prețul de referință la țiței, în funcție de care se plătesc redevențele, ne-a spus președintele instituției Gigi Dragomir.

Măsura vine după ce ANRM a dispus modificarea metodei de calcul pentru prețul de referință la gaze, astfel încât acesta să fie legat de cotațiile de pe bursa din Austria. Această schimbare era solicitată, de ani de zile, de Curtea de Conturi, prețul de referință la gaze nemaifiind actualizat din 2008. Măsura a fost aspru criticată de producători, care ar fi dorit ca prețul să fie legat de cotațiile de pe bursa locală.

Ca și la gaze, redevențele la țiței se stabilesc la prețul mai mare dintre cotația de vânzare sau prețul de referință, care este calculat lunar și comunicat de ANRM. În prezent, acesta este între 1840 și 2188 lei/tonă, pe diverse tipuri de petrol, în funcție de caracteristicile țițeiului. În momentul de faţă, redevenţa la petrolul extras din România este cuprinsă între 3,5% şi 13,5% din preţul realizat, în fucţie de puterea zăcâmântului.

Una dintre caracteristicile care influențează prețul este aciditatea.

Președintele ANRM ne-a spus că, potrivit informațiilor ANRM, aceasta ar fi de 0,2-0,4%, în timp ce producătorii spun că este peste 2%: “Am contractat firma SGS, pentru a face o analiză neutră. Firma a prelevat probe pentru determinarea caracteristicilor țițeiului. Așteptăm rezultatele, iar apoi vom stabili noua formulă pentru prețul de referință”.

De asemenea, ANRM vrea să reducă numărul de categorii de țiței.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (19/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/10/2020)

Notificare rascumparare actiuni proprii 12 - 16 octombrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/10/2020)

Numirea domnului Valentin Nae in functia de Director al Sucursalei CNE Cernavoda