Update articol:

Antonio Guterres: R.Moldova a primit cel mai mare număr de refugiaţi raportat la populaţia sa

António Guterres Antonio Guterres

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) apreciază efortul Republicii Moldova de implicare în criza refugiaţilor din Ucraina şi îşi manifestă susţinerea pentru autorităţile de la Chişinău în gestionarea acestei crize, a afimat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cursul unei vizite la Chişinău, potrivit Agora.md, Deschide.md şi Radio Chişinău.

Şeful ONU le-a mulţumit moldovenilor pentru generozitate şi solidaritate şi a calificat acţiunile Republicii Moldova drept un “exemplu de umanitate”.

Republica Moldova “nu este încă o ţară care primeşte refugiaţi – ci cel mai fragil vecin al Ucrainei care a primit cel mai mare număr de refugiaţi” raportat la populaţia sa, a spus Guterres, adăugând că Republica Moldova necesită şi merită o susţinere masivă, inclusiv susţinere bugetară pentru a menţine stabilitatea.

Secretarul General al ONU a apreciat că acum Republica Moldova este în prima linie de păstrare a păcii şi stabilităţii şi consideră că actorii politici de pe ambele maluri ale Nistrului vor da dovadă de destulă maturitate şi responsabilitate pentru a nu permite extinderea conflictului din Ucraina.

În cadrul conferinţei de presă comune susţinută de cei doi oficiali, premierul Natalia Gavriliţă a declarat că a discutat cu oficialul ONU despre gestionarea fluxului mare de refugiaţi ucraineni care se află pe teritoriul R. Moldova şi că aşteaptă ca banii oferiţi în acest sens de Naţiunile Unite să ajungă cât mai rapid.

Natalia Gavriliţă a mai declarat în contextul războiului din Ucraina că instituţiile de apărare sunt în regim de alertă pentru a nu admite destabilizarea situaţiei în R. Moldova

Ea a spus că analizele indică un risc scăzut privind o posibilitate de escaladare a conflictului militar pe teritoriul R. Moldova. “Folosim toate căile diplomatice şi formatele funcţionale ca să ne asigurăm că dezamorsăm orice tensiune şi menţinem pacea şi stabilitatea în R. Moldova. Dacă analiza se va schimba, vom comunica oamenilor prin canale oficiale”, a spus Natalia Gavriliţă, potrivit Agerpres.

Antonio Guterres a subliniat că orice încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova reprezintă o încălcare a dreptului internaţional, condamnată de ONU.

Secretarul general al ONU efectuează o vizită de două zile în Republica Moldova. El a avut o întrevedere cu premierul Natalia Gavriliţă, iar marţi va vizita un centru pentru refugiaţi din Chişinău.

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (16/05/2022)

Hotarari AGA E din data de 16 mai 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (16/05/2022)

Rascumparare actiuni proprii periooada 09-13.05.2022

Sphera Franchise Group (SFG) (16/05/2022)

Inregistrare teleconferinta rezultate T1 2022

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (16/05/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 12.05.2022