Update articol:
POLUARE CU AMONIU PE RÂUL ARGEŞ

Apa Nova ne asigură că apa din Bucureşti e potabilă, Ministerul Sănătăţii spune că nu o putem folosi nici ca să ne spălăm (vezi războiul declaraţiilor)

https://pixabay.com https://pixabay.com

Apa din Bucureşti e potabilă, ne asigură Apa Nova Bucureşti, dar recunoaşte că a crescut doza de clor, ceea ce a condus la  apariţia disconfortului organoleptic (gust şi miros) în câteva puncte din sectoarele 5 şi 6. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală.

Actualizare:  

Ministerul Sănătăţii a avut dreptate să avertizeze populaţia din Bucureşti cu privire la apa de la robinete,  consideră  Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere că orice dubiu trebuie tratat cu maximă responsabilitate de autorităţi, în ciuda asigurărilor date de furnizor că apa este potabilă.

Gabriela Firea a declarat, joi în şedinţa CGMB, că a dat o dispoziţie ca reprezentanţii Corpului de Control al primarului general să verifice situaţia de la Apa Nova. 

 

Actualizare:   

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, recomandă în continuare prudenţă în folosirea apei de la robinet, în special în sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei, punctând că apa, prin fierbere, măreşte concentraţia de clor, iar gustul se simte mult mai pregnant.

“Este decizia mamelor dacă folosesc apa pentru spălarea copiilor sau nu, noi am dat recomandări. (…) Eu, personal, recomand multă grijă. (…) În acest moment, pentru sectoarele 5 şi 6, pentru că acolo s-a constatat o depăşire a concentraţiei de clor”, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

Sorina Pintea a precizat că a primit fotografii de la o persoană care avea o boală rară şi care a folosit apă cu concentraţie mare de clor, iar persoana respectivă “a avut manifestări ciudate”. “Apoi, am primit telefonic informaţia de la o persoană care are astm că a avut probleme. De aceea am făcut aceste recomandări”, a explicat Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a recomandat ca apa de la robinet să nu fie folosită la gătit pentru că apa fiartă măreşte concentraţia de clor, iar gustul se simte mult mai pregnant.

Potrivit ministrului, în cursul zilei de miercuri, DSP Bucureşti a primit mai multe sesizări de la cetăţeni care locuiau în sectoarele 5 şi 6 privitor la calitatea apei potabile. “În sensul că apa prezenta un gust şi un miros puternic de clor, prezenta un gust de metale grele. În acel moment, conducerea DSP a luat legătura cu Apa Nova comunicându-i aceste aspecte şi cerându-i să posteze pe site-ul propriu amănunte legate de calitatea apei potabile, precum şi buletine de analiză din data de 29 ianuarie, pentru că zilnic se recoltează probe. Inspectorii DSP au prelevat probe pe care le-au analizat, constatând o depăşire a nivelului de clor peste limitele legale admise. De asemenea, acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova împreună cu o adresă prin care i se cerea acesteia să posteze pe site că depăşirile de clor sunt peste limitele legale admise şi că se recomandă nefolosirea în acest moment a apei. Lucru care nu s-a întâmplat”, a precizat Sorina Pintea, potrivit Agerpres. 

…………….

Actualizare 

Directorul Apa Nova, Mihai Savin, a făcut joi declarații la Primăria Capitalei, precizând că apa din București este bună de folosit„Rezultatele probelor de pe 29 ianuarie nu indică depăşiri ale clorului. În fapt, a existat o depășire pe râul Argeș a indicatorului amoniu, așa că msura cea mai urgentă şi mai rapidă a fost de creştere a dozei de clor, dar nu peste limita admisă de lege. Această doză a dat în anumite puncte din Sectorul 6 un miros de clor. În secunda doi, am trecut la alimentarea oraşului Bucureşti preponderant din râul Dâmboviţa. Astfel, am atenuat orice altă posibilă poluare a surselor de apă dîin râul Agreș. Monitorizăm tot. Apa este potabilă şi este bună de folosit.

Nu cunoaştem pe ce se bazează avertismentul Ministerului Sănătăţii, nu am primit nicio notificare. Ceea ce facem, facem cu profesionalism și nu există niciun pericol pentru sănătatea publică. Variaţii ale parametrilor există. Atunci când clorul ajunge în limita maximă, sigur că se poate să apară miros. Ce pot să vă spun e că, față de reglementările române care spun că este vorba despre 0.5 miligrame pe litru, OMS recomandă 1 miligram pe litru.. Preferăm să nu avem viruşi şi bacterii în apă. Până și OMS recomanda tratări mai mari. În SUA se recomandă până la 2 miligrame pe litru. Prin urmare, apa din Bucureşti este bună de folosit şi nu există niciun pericol pentru sănătatea publică.”

………….

Ministerul Sănătăţii  a transmis, ieri, o avertizare privind calitatea apei potabile în Capitală: “Distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă.
Ca urmare a acestui fapt, în cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București( DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 şi 6 din Capitală. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apa potabila în cele doua sectoare.
Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare.
Conform specialiștilor INSP în domeniul apei potabile, rezultatele parțiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apa din rețeaua publică de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul ca în cazul consumului de apa hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu exista riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu există alte efecte pe termen lung.
Cu toate acestea, până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea «apa este bună de băut».
De asemenea, menționăm că DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate în data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare”.

Reacţia Apa Nova

Astăzi de dimineaţă, Apa Nova Bucureşti a transmis că a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul şi frecvenţa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 şi 6. Ana Nova susţine: 

“Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirma şi atestă calitatea şi potabilitatea apei produsă şi distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucureşti. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluţiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiţii de siguranţă a furnizării serviciului de apă potabilă.

Conform legislaţiei în vigoare, concentraţia clorului rezidual liber în apa potabilă din reţeaua de distribuţie trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru. Ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezenţa clorului în apa potabilă este deci o necesitate şi o garanţie că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, o certitudine pentru consum în siguranţă a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentraţii mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranţă (de exemplu, SUA).

În mod uzual, operatorii de apă menţin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l şi până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură şi frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruşi şi bacterii).

Rezultatele monitorizării calităţii apei în Bucureşti în acest moment arată că concentraţia de clor rezidual în formă liberă nu a depăşit valoarea de 0.40 mg/l şi nu a fost mai mici de 0,10 mg/l.

Ca urmare a topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă, a crescut concentraţia de amoniu din râul Argeş, acesta fiind una dintre cele doua surse apa brută folosită de către Apa Nova în procesul de producţie a apei potabile pentru capitală.

Administraţia Naţională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeş. Din preocuparea continuă a producătorului şi operatorului de apă potabilă pentru municipiului Bucureşti pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acţionat conform Bunei Practici Industriale pentru situaţii specifice, prin creşterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăşi limita maximă admisă. Efectul creşterii dozei de clor a condus la apariţia disconfortului organoleptic (gust şi miros) în câteva puncte din sectoarele 5 şi 6.

Chiar dacă aceste măsuri au fost luate pentru a asigura furnizarea în condiţii de calitate şi siguranţă a apei potabile, operatorul îşi cere scuze consumatorilor săi care au resimţit acest disconfort”.

Reacţia Apelor Române

În dimineața zilei de 30 ianuarie 2019, Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) prin Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea (A.B.A.) a fost înștiințată telefonic de către reprezentanții societății S.C. APA NOVA S.A. București că în secțiunea barajului Crivina, pe râul Argeș (de la punctul de captare), s-a înregistrat o creștere a indicatorului Amoniu până la valoarea de 1.3 mg/l (maximul prevăzut de lege fiind de 1.5 mg/l). Această creștere a fost înregistrată la data de 28 ianuarie 2019, ora 20:00. Apele Române susţin: “Reprezentanții companiei de apă au informat că au luat măsura utilizării unei cantități mai mari de clor pentru potabilizarea apei și diminuarea cantității de amoniu. Creșterea indicatorului Amoniu până la 0.7 mg/l. a fost înregistrată și în probele de apă analizate în cadrul Laboratorului de Calitatea a Apei al Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea.
Majorarea accentuată a cantității de amoniu poate fi cauzată de creșterea debitului râului Argeș după topirea zăpezii și antrenarea unor deșeuri de diferite tipuri aflate pe maluri.
Prima măsură luată de reprezentanții A.N.A.R. prin A.B.A. Argeș – Vedea a fost majorarea debitului de apă evacuat din acumularea Golești de la 16 metri cubi pe secundă la 30 de metri cubi pe secundă și supravegherea situației îndeaproape. De asemenea, în cursul zilei de astăzi (n.r. ieri) au fost prelevate noi probe de apă pentru efectuarea analizelor de calitate, în funcție de rezultatul acestora urmând a se dispune noi măsuri.
Conform comunicatului de presă emis de către S.C. APA NOVA S.A. București – «Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile» .
În funcție de analiza următoarelor probe de apă, vom reveni cu noi informări”.

 

BVB | Știri BVB

DAFORA SA (DAFR) (09/12/2022)

Numire auditor financiar - auditare situatii financiare 2022-2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (09/12/2022)

Semnarea unui contract de investitie cu Dataware Consulting SRL

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (09/12/2022)

VAN la data 30 Noiembrie 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (09/12/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (09/12/2022)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2022