Update articol:

Apărarea aeriană occidentală ar putea doborî noua rachetă a Rusiei, în ciuda afirmațiilor lui Putin (CNN); Presa rusă: Unele capitale est-europene ar putea fi lovite de Oreshnik în câteva minute

Rusia Sursa foto: Facebook.com/MIDRussia

Sistemele occidentale de apărare aeriană ar putea doborî focoasele de la noua rachetă a Rusiei, a declarat un analist militar pentru CNN, punând la îndoială afirmațiile președintelui Vladimir Putin că aceasta „nu poate fi interceptată”.

Cu toate acestea, Ucraina nu deține în prezent aceste sisteme de apărare aeriană.

În comentariile televizate de vineri, Putin a susținut că racheta balistică hipersonică cunoscută sub numele de Oreshnik – lansată pentru prima dată asupra Ucrainei joi – nu poate fi interceptată de apărarea aeriană. „În prezent, nu există în lume niciun mijloc de contracarare a unei astfel de rachete, niciun mijloc de interceptare a acesteia”, a declarat Putin.

Însă Fabian Hoffmann, cercetător doctoral la Oslo Nuclear Project, a declarat că diverse sisteme antirachetă de fabricație americană și israeliană ar fi capabile să doboare focoasele multiple.

„Sisteme precum SM-3 de la Aegis sau Aegis Ashore, precum și, cel mai probabil, Arrow 3 și THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) pot face față cu siguranță acestui tip de amenințare”, a declarat Hoffmann pentru CNN.

Deoarece racheta Oreshnik lansează mai multe focoase odată, Hoffmann a spus că ar fi nevoie de „un număr mare de interceptoare pentru a le doborî”, ceea ce este extrem de costisitor.

„Eficiența costurilor este o problemă mai mare decât actul de interceptare a acestora”, a spus el.

Aliații occidentali ai Kievului nu au dotat Ucraina cu sisteme capabile să apere o lovitură din partea unei rachete Oreshnik. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat vineri că Ucraina are întâlniri cu aliații săi cu privire la dezvoltarea unor „noi sisteme de apărare aeriană” ca răspuns la noua amenințare din partea Rusiei.

Potrivit Zero Hedge, Rusia a avertizat că racheta hipersonică cu capacitate nucleară „Oreshnik” recent desfășurată de Rusia este capabilă să atingă orice capitală europeană, la o viteză maximă de Mach 10+ – care este semnificativ mai rapidă decât un glonț.

Presa de stat rusă susține că unele capitale est-europene ar putea fi lovite în câteva minute și că Berlinul poate fi atins în doar 15 minute. Aceasta enumeră capitale aflate la mare distanță de complexul de lansare a rachetelor Kapustin Yar, precum Londra și Paris, care pot fi atinse de Oreshnik în doar 20 de minute. Aceasta înseamnă că, dacă proverbialul iad s-ar dezlănțui și cel de-al treilea război mondial ar ajunge în Europa, aceste populații ar avea foarte puțin timp la dispoziție pentru a se adăposti, scrie Zero Hedge.

  • Ce știm despre noua rachetă hipersonică Oreshnik folosită de Rusia împotriva Ucrainei

Noua rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, denumită Oreshnik, folosită de Rusia într-un atac asupra Ucrainei, este o armă cu capacitate nucleară care nu a mai fost menționată anterior în public.

Într-o apariție televizată neprogramată joi, Putin a declarat că atacul asupra orașului Dnipro a testat în condiții de luptă „unul dintre cele mai noi sisteme rusești de rachete cu rază medie de acțiune”. El a declarat că inginerii de rachete au botezat racheta Oreshnik, sau aluniș, în limba rusă. Putin a declarat că racheta a fost lansată „într-o configurație hipersonică non-nucleară” și că „testul” a fost un succes și și-a atins ținta.

Viteză

Apărarea aeriană nu poate intercepta Oreshnik, care atacă la o viteză de Mach 10, sau 2,5-3 kilometri (1,6-1,9 mile) pe secundă, a spus Putin. Rachetele hipersonice se deplasează la viteze de cel puțin Mach 5 – de cinci ori viteza sunetului – și pot efectua manevre în timpul zborului, ceea ce le face mai greu de urmărit și interceptat.

„Sistemele moderne de apărare aeriană… nu pot intercepta astfel de rachete. Este imposibil”, a spus Putin.

„Până în prezent nu există mijloace de contracarare a unei astfel de arme”, s-a lăudat președintele.

Serviciul de informații militare ucrainean GUR a scris pe Telegram că racheta a avut nevoie de 15 minute pentru a zbura de la poligonul Kapustin Yar din regiunea Astrakhan până la orașul Dnipro, o distanță de aproximativ 800 de kilometri, atingând o viteză finală de peste Mach 11.

Focoase

Racheta Oreshnik ar putea avea între trei și șase focoase, a scris expertul militar Viktor Baranets în tabloidul Komsomolskaya Pravda. GUR al Ucrainei a declarat că are șase.

Igor Korotchenko, editorul revistei National Defence, cu sediul la Moscova, a declarat pentru agenția de presă de stat TASS că, pe baza imaginilor video ale loviturii, Oreshnik are mai multe focoase ghidate independent.

În acest caz, acestea erau convenționale, dar ar putea purta și focoase nucleare, au declarat experții militari.

„Sosirea practic simultană a focoaselor la țintă” arată că sistemul este «foarte eficient», a spus Korotchenko, numindu-l o «capodoperă a construcției moderne de rachete militare rusești cu combustibil solid», potrivit France 24.

Gama

Putin a descris racheta în limba rusă ca fiind „cu rază medie de acțiune”, însă experții militari ruși au afirmat că termenul englezesc ar fi „intermediate-range”.

O rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) are o rază de acțiune de 1000-5500 de kilometri, un nivel inferior celui al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Expertul militar Ilya Kramnik a declarat pentru ziarul Izvestia că raza de acțiune a Oreshnik ar putea fi la limita superioară a celei intermediare, în jur de 3.000-5.000 de kilometri.

„În orice caz, am asistat la prima utilizare în luptă din istorie de către Rusia a unei rachete cu rază intermediară de acțiune”, a declarat pentru Izvestia Dmitri Kornev, editor al site-ului Military Russia.

Origini

Departamentul american al Apărării a descris Oreshnik drept o rachetă „experimentală” bazată pe ICBM-ul rus RS-26 Rubezh.

Se știu puține lucruri despre Rubezh, o modificare a ICBM Topol.

Agenția de știri de stat TASS a raportat, citând o sursă, în 2018, că dezvoltarea Rubezh a fost înghețată în cadrul programului de arme de stat până în 2027, pentru a acorda prioritate unui alt sistem, Avangard.

Șeful serviciilor de informații militare GUR din Ucraina, Kyrylo Budanov, a declarat vineri că Oreshnik era numele programului de dezvoltare a noii rachete, care în sine se numește Kedr, care înseamnă cedru.

El a declarat că agenția sa cunoaște doar două prototipuri ale rachetei, deși ar putea exista puțin mai multe, iar arma „nu este încă în producție de serie”.

Expertul rus în arme Yan Matveyev a scris pe Telegram că Oreshnik are probabil două etape și ar fi „destul de scumpă” și grea, producția în serie fiind puțin probabilă.

Amenințare

Raza sa de acțiune înseamnă că „Oreshnik poate amenința practic toată Europa”, dar nu și Statele Unite, a declarat expertul în arme Pavel Podvig, director al Proiectului Forțelor Nucleare Ruse, pentru canalul rusesc Telegram Ostorozhno Novosti.

Statele Unite și Uniunea Sovietică au semnat în 1987 un tratat prin care conveneau să renunțe la orice utilizare a rachetelor cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

Atât Washingtonul, cât și Moscova s-au retras din Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Intermediară în 2019, fiecare acuzând-o pe cealaltă de încălcări.

Putin a declarat joi că Rusia va „aborda problema desfășurării în continuare a rachetelor cu rază intermediară și mai scurtă de acțiune pe baza acțiunilor Statelor Unite și ale sateliților lor”.

Putin afirmă că Rusia va continua să testeze noua rachetă hipersonică Oreşnik în condiţii de luptă şi că dispune deja de un stoc pregătit pentru utilizare

 

BVB | Știri BVB

STK EMERGENT (STK) (17/01/2025)

Intermediar emisiune unitati de fond si stabilire pret

ROMCARBON SA (ROCE) (17/01/2025)

Prelungire contract a carui valoare depaseste 10 % din cifra de afaceri

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014