Update articol:

APMGR îi cere clarificări ministrului Finanțelor privind rectificarea bugetară

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) îi cere clarificări ministrului Finanțelor Florin Cîțu cu privire la rectificarea bugetară.

APMGR arată: “Joi 28 noiembrie 2019, Ministrul Finanțelor Publice, Domnul Cîțu, a declarat  “Pentru medicamente, iar un sector sensibil, a trebuit să mai adăugăm pe final de an încă 766,6 milioane de lei.”

Solicităm Domnului Ministru Florin Cîțu să aducă clarificari, respectiv să detalieze sintagma “pentru medicamente “. Așa cum am menționat de nenumărate ori, bugetul actual de referinta este insuficient în comparație cu consumul actual de medicamente, ceea ce a condus la creșterea taxei clawback la un procent total nesustenabil de 26,49%.

Această declarație a creat confuzie în rândul producătorilor de medicamente generice, pacienților și publicului larg, astfel considerăm că o clarificare este absolut necesară.”

Asociatia reitereaza faptul că deja, din bugetul de medicamente, aproximativ 80% se cheltuie pe medicamentele inovative, pentru care producătorii de medicamente generice plătesc clawback.

Taxa clawback împreună cu politica celui mai mic preț sunt bariere în calea medicamentelor generice și au generat retragerea din piață a peste 2.500 de medicamente generice, arata Asociatia, continuand: “Cine răspunde pentru faptul că pacienții nu au acces la medicamentele generice?

România, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, cu un buget de medicamente înghețat, își permite compensarea moleculelor inovative fără asigurarea spațiului bugetar, iar tot acest impact bugetar este preluat și de medicamentele generice, care nu au generat consumul și nici nu au beneficiat de veniturile obținute. Degeaba se compensează medicamente inovative dacă lipsesc medicamentele generice care trateaza milioane de pacienți și, de multe ori, se prescriu în asociere cu medicamentele inovative.

Dacă nu se rezolvă problema clawback -ului pentru medicamentele generice, criza se va adânci, iar pacienții vor avea mari probleme în a-și găsi medicamentele generice esențiale.”

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) -www.apmgr.org- este o organizație non-guvernamentală și indepedentă, care își propune să contribuie în mod activ la îmbunătățirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienții români.

Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Târgu Mureș și Constanța unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, până la produse oncologice. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Stada, Teva, Zentiva.

BVBStiri BVB

VES SA (VESY) (22/05/2020)

Litigiiu la 22.05.2020

TERAPLAST SA (TRP) (22/05/2020)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

CEMACON SA (CEON) (22/05/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014