Update articol:

Arabia Saudită: PIB-ul în creştere cu aproape 10% în primul trimestru, datorită petrolului

Arabia Saudita https://pixabay.com/

Arabia Saudită a înregistrat cea mai importantă rată de creştere din ultimii zece ani, cu o creştere de 9,6% în primul trimestru al anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită boom-ului din sectorul petrolului, notează AFP.

“Activităţile petroliere au permis ca Produsul Intern Brut (PIB) real să atingă cea mai mare rată de creştere din ultimii zece ani, la 9,6% în primul trimestru al anului 2022”, a indicat Autoritatea saudită de statistică în primele estimări publicate duminică, potrivit Agerpres.

Sectorul petrolier a înregistrat o creştere de 20,4% în primul trimestru faţă de primul trimestru din 2021, în timp ce activităţile non-petroliere au progresat cu 3,7%, a precizat sursa.

Cu toate acestea, datele pentru trimestrul 2022 sunt “incomplete deocamdată” şi pot fi revizuite, a adăugat ea.

Războiul din Ucraina şi explozia preţurilor la ţiţei au fost o mană pentru statele producătoare de petrol precum Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei.

PIB-ul regatului ar urma să crească cu 7,6% pentru întreg anul 2022, potrivit previziunilor Fondului Monetar Internaţional.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, Riadul a rezistat cererilor SUA de a-şi majora producţia în încercarea de a limita preţurile.

Regatul saudit şi Emiratele Arabe Unite au subliniat angajamentul lor faţă de alianţa petrolieră OPEC+, pe care o conduc Riadul şi Moscova, demonstrând independenţa lor în creştere faţă de aliatul istoric american.

Agenţia de rating Fitch şi-a revizuit luna trecută perspectivele pentru Arabia Saudită, prezicând că regatul va înregistra un excedent bugetar în 2022, pentru prima dată din 2013.

Dar Fitch a subliniat că, în ciuda eforturilor de diversificare a economiei, petrolul încă reprezintă mai mult de 60% din veniturile bugetare totale ale Arabiei Saudite.