Update articol:

Aristotel Jude, Romgaz: Preluarea participației Exxon în proiectul Neptun Deep – prioritate imediată

Prioritatea imediată a Romgaz (SNG) este negocierea contractului de preluare a participației Exxon în proiectul gazelor de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, în cazul în care oferta depusă va fi acceptată, a spus Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, proiectul urmează să fie finanțat atât din surse proprii, cât și din surse atrase – eventual credit sindicalizat sau emisiune de obligațiuni. Pentru a putea ieși pe piețe prin obligațiuni, compania a făcut demersuri și pentru a obține rating, având discuții cu agențiile de rating internaționale. Jude a spus că detaliie legate de negocierile pentru Neptun Deep sunt confidențiale.

“La 31 martie am înaintat o ofertă de preluarea a participaţiei ExxonMobil în cadrul perimetrului Neptun Deep. Procedura este organizată printr-o bancă intermediară şi aşteptăm cât mai curând răspunsul. Dacă oferta noastră este considerată atractivă, vom proceda la negocierea contractului pentru preluarea acestei participaţii”, a spus Jude.

Răzvan Popescu, directorul financiar al companiei, a spus: “Interesul băncilor a fost neaşteptat de mare. Partea de finanţare va fi condiţionată de acceptarea ofertei, dar şi de cum, în ce jurisdicţie, în ce monedă, sunt mai multe detalii din share purchase agreement pentru care va trebui să ne adaptăm, luăm în calcul un mix de finanţare, surse proprii, credit sindicalizat şi emisiuni de bonduri în special pentru a finanţa capexul viitor”, a arătat el.

Întrebat dacă poate confirma suma apărută în presă, de 900 de milioane de euro, ca fiind oferta Romgaz către Exxon, Jude a răspuns că nu poate confirma o astfel de sumă, spunând:”cu certitudine nu este cea pe care noi am avansat-o”.

Jude a precizat că nu are informaţii dacă există sau nu competitori în procesul de preluare a participaţiei Exxon la proiectul Neptun Deep.

Consiliul de Administraţie al S.N.G.N. Romgaz SA a avizat în data de 30 martie 2021 oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, cu rezerve de gaze estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

ExxonMobil a anunţat în urmă cu un an că vrea să se retragă din România. La rândul lor, cei de la OMV Petrom a precizat că vor continua investiţia dacă au un cadru legislativ şi de piaţă stabil, iar decizia depinde de modificarea Legii offshore.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera