Update articol:

Arsenalul nuclear chinez îngrijorează G7

Creşterea rapidă a arsenalului nuclear chinez constituie un motiv de îngrijorare pentru întreaga lume, au declarat vineri liderii din G7- grupul ţărilor democratice cu cele mai dezvoltate economii – la sfârşitul unei reuniuni la Hiroshima unde au discutat despre dezarmarea nucleară, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Conform Institutului Internaţional de Cercetări pentru Pace din Stockholm (SIPRI), China dispune de 350 de bombe nucleare, mult mai puţine decât Rusia şi SUA, care au 4.477, respectiv 3.708. Chinezii ar putea însă ajunge la 1.500 de astfel de arme până în 2035, arată un raport al Departamentului Apărării de la Washington.

În comunicatul final al întrunirii la vârf a G7 se arată că “accelerarea dezvoltării arsenalului nuclear al Chinei, fără transparenţă sau dialog semnificativ, este îngrijorătoare pentru stabilitatea mondială şi regională”.

După ce a efectuat primul test nuclear în 1964, China a menţinut un arsenal atomic redus şi s-a angajat să nu recurgă prima la armele respective, ci doar în caz că va fi atacată cu mijloace similare. În ultimii zece ani, preşedintele chinez Xi Jinping a încurajat însă o modernizare de mare amploare a armatei, în special prin creşterea capacităţilor nucleare.

Şefii de stat şi de guvern din G7 au adus vineri un omagiu celor aproximativ 140.000 de victime ale bombei atomice lansate de american la Hiroshima în 6 august 1945 şi au condamnat în acelaşi timp “retorica nucleară iresponsabilă” a Rusiei, considerând că intenţia Moscovei de a instala arme nucleare în Belarus este “periculoasă şi inacceptabilă”.

Ei au criticat de asemenea proliferarea nucleară, au avertizat Coreea de Nord să nu recurgă la “acţiuni provocatoare” şi au cerut Iranului să “pună capăt escaladării nucleare”.

Este prima oară când un summit al G7 convine asupra unei declaraţii comune despre dezarmarea nucleară, menţionează AFP. Agenţia apreciază că evenimentul este rezultatul eforturilor premierului japonez Fumio Kishida, care are origini familiale şi politice la Hiroshima.

Liderii şi-au reafirmat angajamentul de a atinge obiectivul unei lumi fără arme nucleară, “cu o securitate neafectată pentru toţi”. Menţiunea constituie o aluzie la dificultatea progreselor în privinţa dezarmării în actualul climat de securitate la nivel mondial, apreciază AFP. “Pentru ca lumea să ajungă aşa cum sperăm, este nevoie de un efort global care să ne ducă de la realitatea dură la ideal, oricât de greu ar fi drumul”, au declarat reprezentanţii la vârf ai ţărilor din G7.

Nu s-au propus însă niciun fel de angajamente concrete, remarcă agenţia citată.

SUA, Regatul Unit şi Franţa au mii de ogive nucleare, iar ceilalţi membri ai G7, inclusiv Japonia, sunt acoperiţi de “umbrela nucleară” americană. A

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out