Update articol:

ASF la City Insurance în ultimul an – controale, sancţiuni istorice, sesizări la parchet şi, în final, decizie de retragere a autorizaţiei; acum, procurorii ridică documente, după plângerile ASF

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Încă de anul trecut, odată cu începerea mandatului preşedintelui Nicu Marcu, Direcția de Stabilitate a ASF a efectuat o analiză cu privire la situația societății City Insurance. "Nimeni nu este mai presus de lege", spune Nicu Marcu.
  • Procurorii ridică astăzi documente de la sediul central al City Insurance.

  • ASF a dat, ultimul an, sancţiuni şi amenzi istorice companiei City Insurance.

  • Încă de anul trecut, odată cu începerea mandatului preşedintelui Nicu Marcu, Direcția de Stabilitate a ASF a efectuat o analiză cu privire la situația societății City Insurance. “Nimeni nu este mai presus de lege”, spune Nicu Marcu.

 

Procurorii de la Parchetul General ridică în această dimineaţă documente de la sediul companiei City Insurance, în cadrul unui dosar penal deschis ca urmare a unei plângeri depuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Compania de asigurări City Insurance, lider pe segmentul RCA, nu rămas fără autorizație pentru că Autoritatea de Supraveghere Financiară a stat cu mâna în sân. Dimpotrivă, a rămas fără autorizație pentru că, în ultimul an, ASF a intensificat controalele și a cerut respectarea cerințelor de capital impuse de lege, iar compania nu le-a îndeplinit. Mai mult, oficialii ASF îi acuză pe reprezentanții City Insurance de uz de fals, ilegalităţi şi fraude financiare și au sesizat organele de cercetare penală. Așadar, în caz, nu este vorba numai despre cerințe pe care ASF nu le-ar fi supravegheat bine, ci de fapte asupra cărora vor trebui să se pronunțe procurorii și instanțele de judecată.

Multă lume cunoaştea situaţia precară în care se găsea City Insurance şi se tot vorbea că nu se iau măsuri pentru stoparea acestei situaţii care trena de câţiva ani. Mulţi puneau lipsa măsurilor drastice pe seama relaţiilor politice pe care le-ar fi avut compania cu anumite personaje.

Cu toate acestea, Autoritatea de Supraveghere Financiară a avut o activitate intensă în ultimul an, în ceea priveşte societatea de asigurare City Insurance  – controale, sancţiuni istorice, sesizări la parchet şi, în final, decizie de retragere a autorizaţiei, în contextul în care conducerea ASF a fost preluată de Nicu Marcu, din iunie 2020, iar din ianuarie 2021, Valentin Ionescu a fost numit director general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

La sfârșitul anului 2020, City Insurance deținea 20,07% din piața de asigurări din România, în funcție de veniturile din primele brute subscrise. Pe RCA, City are o cotă de aproximativ 45%, adica 3 milioane de clienti.

ASF funcționează potrivit mandatului dat de Parlament, care desemnează prin vot direct câte un responsabil pentru fiecare piață supravegheată, respectiv pensii, piața de capital și asigurări.

De ce nu s-a făcut această investigație mult mai devreme, ca să fie preîntâmpinată criza actuală? Ce spun fostele conduceri ASF care au lăsat această situaţie să treneze de ani de zile? Probabil organele de cercetare vor afla cine sunt cu adevărat responsabili.

Încă de anul trecut, odată cu începerea mandatului preşedintelui Nicu Marcu, Direcția de Stabilitate a ASF a efectuat o analiză cu privire la situația societății City Insurance. În urma acestei analize Autoritatea a efectuat în ultimul an o susținută și minuțioasă activitate de supraveghere precum și acțiuni de control extrem de atente și stricte. Aceste acțiuni au fost desfășurate în colaborare cu autorități și din alte state, tocmai pentru a înțelege cu acuratețe și a avea o imagine clară și corectă cu privire la starea societății de asigurare și la nivelul ei de solvabilitate. Autoritatea a impus măsuri care să întărească capacitatea societății de a asigura o gestionare solidă și prudentă a activității.

După câteva luni de la instalarea în funcţie, Nicu Marcu spunea într-un interviu pentru Hotnews: “Atunci când plătești o poliță RCA te aștepți să ți se întoarcă serviciul când ești în impas și ți se lovește mașina. Ei, de multe ori, oamenii au simțit că au fost grevați de acest drept și spun acest lucru prin prisma petițiilor primite”.

Acesta mai avertiza că de când a preluat conducerea ASF, autoritatea a fost foarte atentă și a intervenit prin sancțiuni destul de dure și că măsurile de supraveghere și control, precum și modificările legislative vor continua în acest sector.

“Nimeni nu este mai presus de lege. Știm că zona RCA este o piață destul de concentrată și două companii (n.r City Insurance și Euroins) dețin o pondere mare din zona RCA. Noi în această perioadă am supravegheat foarte atent și am sancționat destul de dur când au apărut probleme. Veți vedea și în perioada următoare rezultate ale controalelor și modificări legislative în acest sector”, declara Nicu Marcu, președintele ASF.

Este clar că finalizarea investigaţiei la City Insurance nu putea să vină cu decizii peste noapte, ci numai după verificări cu acurateţe în toate direcţiile posibile. Chiar de la începutul mandatului actual, ASF a luat deciziile ce se impun și care țin strict de respectarea legilor de către fiecare companie din piețele supravegheate.

Alte măsuri relevante luate de ASF în ultimul an sunt impunerea unei stricte corelații între cota de piață deținută și nivelul MCR și SCR, corelarea nivelului de sancționare/ amendă cu gravitatea faptelor, inițiativa privind decontarea directă obligatorie, menită să responsabilizeze mai bine părțile implicate și să reducă volumul daunelor nedecontate.

  • ASF – Sancţiuni şi amenzi istorice pentru City Insurance 

Nu mai puţin de 23 de decizii de sancţiuni şi amenzi istorice a dat ASF societăţii de asigurări City Insurance de când la conducerea Autorităţii se află preşedintele Nicu Marcu.

Astfel, în premieră la nivel național, în perioada 2020-2021, Autoritatea de Supraveghere Financiară a impus SAR City Insurance o serie de sancțiuni cu valori istorice, corelate strâns și relevant cu nivelul de gravitate al nerespectării cadrului de reglementare și de funcționare legal. ASF a sancționat cu amendă în cuantum semnificativ nu numai societatea – 3 milioane de lei cea mai mare amendă, dar și pe toți membrii Consiliului de Supraveghere și pe membrii Directoratului –câte un milion de lei fiecare.

Acum ASF a anunţat retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance, constatarea stării de insolvență a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance și promovarea de către ASF a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societății. Potrivit unor surse din piaţa de profil, în ceea ce priveşte City Insurance, vorbim de o situaţia financiară provocată de practici ilegale, de încălcarea reglementărilor.

De altfel, Valentin Ionescu, directorul general al Direcției Asigurări – Reasigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), ne-a declarat că City Insurance a prezentat extrase de cont false nu o dată, ci de două ori.

„Primele suspiciuni cu privire la această situație mi-au fost semnalate imediat ce am preluat mandatul, în februarie. Practic, din martie am avut primele semne de întrebare cu privire la inexistența contului și a banilor. Am demarat verificările necesare, am apelat la autoritățile europene – Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) și la Autoritatea Federală din Elveția care ne-a răspuns după mai bine de o lună și jumătate, mai precis în aprilie, după ce au făcut propriile investigații, la banca respectivă din Elveția, că nu există acel cont și nici acei bani și că nu au avut o relație cu această societate niciodată. Mai mult, ne-au indicat și alte elemente care erau pe extrasele de cont ca fiind nelalocul lor, cum ar fi adresa de email a băncii”, a declarat recent Valentin Ionescu.

Ca urmare a scrisorii de confirmare primite din partea FINMA Elveția, prin care se certifică faptul că nu a existat un cont bancar invocat de societate la banca Axion Swiss Bank, ASF a ajustat disponibilitățile în conturi curente și datoriile înregistrate în evidențele contabile. În plus au fost înregistrate abateri grave pe partea de reasigurare și pe componenta de carte verde.

Cu privire la faptele constatate la City Insurance, ASF a sesizat de îndată, în mai multe rânduri, Ministerul Public și alte autorități ale statului, cu privire la situația identificată și la operațiunile realizate de către City Insurance care stau la baza suspiciunilor privind săvârșirea unor infracțiuni.

Vîlceanu, despre City Insurance: În principiu, nu sunt de acord cu acoperirea fraudelor din bani publici

 

De asemenea, în actualul mandat al președintelui ASF, Autoritatea a solicitat și primit de la Autoritatea competentă la nivel european (EIOPA), precum și din partea autorităților de supraveghere din alte state (Autoritatea Piețelor Financiare din Elveția, FINMA) și de la autoritățile din Grand Cayman si Barbados, sprijin în obținerea de informații complete și relevante cu privire la situația City.

Din cauza practicilor ilegale pe care le-a depistat, ASF a obligat societatea să transmită spre aprobare către ASF a următoarelor:

  • un Plan de finanțare pe termen scurt, în vederea restabilirii nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital (MCR);
  • un Plan de redresare refăcut, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă cerința de capital de solvabilitate (SCR).
  • Totodată ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (F.G.A.) ca administrator temporar în vederea înlocuirii conducerii Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., în scopul restabilirii situației financiare a asigurătorului și pentru asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității asigurătorului.

Acum Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 06 septembrie 2021, ora 24, în conturile societății nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de acționarul minoritar i3CP HOLDING BV. Operațiunea fusese aprobată de către acţionarii City Insurance, în luna iulie a acestui an.

City Insurance este controlată de Vivendi International SRL – 85,23%, Nicolae Mușat – 8,9%, Fortuna Coppola – 2,37%, Cristian Pascale – 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice – 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

Exemple Sancțiuni CITY :

Decizia 762/14.06.2021 – sancționare societate 410.900 lei pe Lege 132/2017
Decizia nr. 714/03.06.2021 – sancționarea cu amendă în suma de 2.930.766 lei a societății și stabilirea unor măsuri (plan de finanțare MCR şi plan de redresare SCR),
Decizia nr. 716/03.06.2021 – sancționarea cu amendă 1.000.000 lei și retragerea aprobării domnului Renato Szilagyi președinte al directoratului,
Decizia nr. 717/03.06.2021 – sancționarea cu amendă 1.000.000 lei și retragerea aprobării domnului Buzerea Barbu Mircea- vicepreședinte al directoratului,
Decizia nr. 718/03.06.2021 – sancționarea cu amendă 1.000.000 lei și retragerea aprobării domnului Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis- membru al directoratului,
Decizia nr.723/03.06.2021 – sancționarea cu amendă 1.000.000 lei și retragerea aprobării domnului Browne Woodthorpe Robert-președinte al consiliului de supraveghere,
Decizia nr.719/03.06.2021 – sancționarea cu amendă 1.000.000 lei și retragerea aprobării domnului Rossler Max Walter-vicepreședinte al consiliului de supraveghere,
Decizia nr.722/03.06.2021 – sancționarea cu amendă 1.000.000 lei și retragerea aprobării domnului Pascale Cristian – membru al consiliului de supraveghere,
Decizia nr.721/03.06.2021 – sancționarea cu amendă 1.000.000 lei și retragerea aprobării doamnei Arampova Aelita – membru al consiliului de supraveghere,
Decizia nr.720/03.06.2021 – sancționarea cu amendă 1.000.000 lei și retragerea aprobării domnului Papanikolaou Epameinondas – membru al consiliului de supraveghere,
Decizie 325/10.03.2021 – sanctionare societate amenda 2.600.000 lei si plan de redresare (SCR);
Decizia 83/25.01.2021 – sancționare cu amendă 530.000 lei Renato Szilagyi-Presedinte Directorat;
Decizia 84/25.01.2021 – sancționare cu amendă 500.000 lei Buzera Barbu Mircea-Vicepreședinte al Directoratului;
Decizia 85/25.01.2021 – sancționare cu amendă 500.000 lei Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis – membru al Directoratului;
Decizia 86/25.01.2021 – sancționare cu amendă 450.000 lei Browne Woodthorpe Robert -Președinte al Consiliului de Supraveghere;
Decizia 87/25.01.2021 – sancționare cu amendă 450.000 lei Rossler Max Walter -Vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere;
Decizia 88/25.01.2021 – sancționare cu amendă 450.000 lei Pascale Cristian- membru al Consiliului de Supraveghere;
Decizia 89/25.01.2021 – sancționare cu amendă 450.000 lei Arampova Aelita- Membru al Consiliului de Supraveghere;
Decizia 90/25.01.2021 – sancționare cu amendă 450.000 lei Papanikolaou Epameinondas – membru al Consiliului de Supraveghere;
Decizia nr. 3/13.01.2021 sancționare CITY cu amenda 500.000 lei (Lege 132/2017)
Decizia nr. 455/06.04.2020 – privind stabilirea unor masuri in sarcina CITY Insurance SA;
Decizia nr. 457/06.04.2020 – de stabilire in sarcina CITY a măsurii privind majorarea de capital de solvabilitate;
Decizia nr. 458/06.04.2020 – privind sancționarea cu amenda 100.000 lei a CITY Insurance SA;

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni