Update articol:

ASF lucrează cu reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Moldova pentru armonizarea legislaţiei, astfel încât banca Maib să fie listată la BVB în cel mai scurt timp (Nicu Marcu)

BUCHAREST, ROMANIA - October 20, 2018: NATO, Romania and European Union flags on a rough concrete background
  • Tănase (BVB): Dorinţa mea este ca listarea Moldova Agroindbank la BVB să fie un succes

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a anunţat, la Forumul Moldova – Romania: Capital Bridges, că instituţia pe care o conduce şi reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Moldova lucrează pentru armonizarea legislaţiei din Republica Moldova cu legislaţia românească, astfel încât banca Maib să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în cel mai scurt timp.”Bursa, conducerea Bursei, nu conteneşte să ne surprindă şi să ne surprindă plăcut. Mai spuneam în urmă cu ceva timp că în ultimul an de zile s-au listat peste 20 de companii la Bursa de Valori Bucureşti. Acum urmează şi se fac demersuri să se listeze o companie din Republica Moldova, a doua companie, una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova. Acest lucru nu poate decât să ne facă să avem încredere că obiectivele noastre – şi spun ale noastre pentru că obiectivele Autorităţii de Supraveghere Financiară sunt comune cu ale Bursei de Valori Bucureşti. Domnul preşedinte ştie lucrul ăsta, domnul director general la fel ştie lucru ăsta pentru că de o bună perioadă de timp noi lucrăm împreună pentru că vrem să operaţionalizăm Contrapartea Centrală, care este un al doilea obiectiv important pe care Bursa şi implicit piaţa financiară din România îl are”, a spus Marcu.

Moldova Agroindbank (Maib) este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piaţă de 32,7% în depozite, respectiv o cotă de 35,5% din creditele acordate de întregul sistem bancar în semestrul I din 2022.

Dorinţa mea este ca listarea Maib (Moldova Agroindbank, n.r.) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să fie un succes, a declarat Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

“Dorinţa mea este ca listarea Maib la BVB să fie un succes. Îi felicit pentru deciziile lor. Suntem foarte pregătiţi în a-i ajuta că suntem angajaţi de a lucra împreună cu autorităţile locale şi cele din Moldova pentru a face din această înţelegere un succes. Am realizat că reprezintă mai mult decât o afacere în sine, are un rol mai mare în acest context al aspiraţiei Moldovei ca ţară aspirantă la UE. Moldova ar trebui să facă anumite schimbări de reglementare şi acestea trebuie să fie aliniate cu procesele de convergenţă şi cu standardele europene. Sunt onorat să fiu implicat în acest proces de listare. Propunem o situaţie cu “win-win” pentru ambele părţi, pentru că toate acestea oferă un potenţial mare de dezvoltare şi acces la companiile din Moldova, iar expertiza noastră va ajuta comunitatea de business de peste Prut. Sunt foarte optimist cu privire la aceste conexiuni create între Moldova şi România”, a afirmat Tănase, potrivit Agerpres.

Banca este de importanţă sistemică şi deserveşte aproape o treime din populaţia ţării. Din 2018, cel mai mare acţionar al Maib este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

Maib, împreună cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Wood&Co, Raiffeisen Bank International şi cu susţinerea Guvernului Republicii Moldova, au organizat, marţi, Forumul Moldova – Romania: Capital Bridges.

*Întâlnire ASF CNPF

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.), Nicu Marcu, s-a întâlnit, pe data de 12 septembrie 2022, la sediul Autorității, cu o delegație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) din Republica Moldova, condusă de Președintele instituției, doamna Cornelia Cozlovschi.

Întâlnirea a avut loc în cadrul unei vizite de lucru extinse la care au participat Vicepreședintele A.S.F., domnul Gabriel Grădinescu, respectiv Vicepreședintele CNPF, domnul Vitalie Lemne, precum și experți din cadrul celor două instituții.

Discuțiile au vizat o gamă largă de subiecte, precum: impactul crizei din Ucraina asupra fondurilor de investiții, evoluția listărilor din ultimii ani, armonizarea legislației în vederea aderării la UE, listarea unei companii dintr-un stat terț pe o piață reglementată din România și trecerea de la supravegherea bazată pe conformitate la supravegherea bazată pe risc.

Întâlnirea face parte din strategia Autorității de Supraveghere Financiară care privește creșterea transparenței și dezvoltarea relațiilor bilaterale cu instituții europene și internaționale similare.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021