Update articol:
RAPORT PRIVIND STABILITATEA PIEȚELOR FINANCIARE NEBANCARE

ASF: Riscurile pe piețele de valori mobiliare sunt încă ridicate

Conform Raportului privind trendurile, riscurile și vulnerabilitățile piețelor de valori mobiliare din UE, elaborat de ESMA, piețele financiare din UE și-au revenit din stresul de piață indus de pandemia COVID-19 în al doilea semestru al anului 2020, prin prisma intervențiilor de sprijin ale autorităților publice, a anunțurilor disponibilității vaccinurilor pe termen scurt și a reducerii incertitudinilor legate de Brexit, arată RAPORTUL PRIVIND STABILITATEA PIEȚELOR FINANCIARE NEBANCARE, lansat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cu toate acestea, riscurile pe piețele de valori mobiliare sunt încă ridicate, se arată în raport: “Revenirea semnificativă a piețelor de acțiuni și valoarea indicilor instrumentelor financiare de credit, care au atins nivelurile pre-criză în toate segmentele, contrastează cu fundamentele economice deteriorate. Principalul risc pentru piețele financiare din UE este ca această decuplare să conducă la o inversare a evaluării de risc a investitorilor și la o corecție bruscă de piață. Prețurile activelor cripto nereglementate, la niveluri foarte ridicate, implică riscuri semnificative pentru investitori. Este posibil ca riscul de credit să crească în continuare ca urmare a expansiunii datoriei corporative și publice. Materializarea acestor riscuri depinde de trei factori principali: impactul economic al pandemiei, așteptările de piață privind măsurile monetare și fiscale și apariția unor evenimente externe suplimentare într-un mediu global fragil.”

De-a lungul celui de al doilea semestru al anului 2020, piețele de acțiuni și venituri fixe și-au continuat revenirea de la corecțiile de piață din trimestrul I 2020, arată ASF: “Piețele de acțiuni din UE au crescut cu 10% în semestrul II al anului 2020, rămânând ușor sub nivelurile pre-COVID-19, cu divergențe semnificative între state membre și sectoare.

Piețele de instrumente financiare cu venituri fixe au continuat să crească de-a lungul tuturor sectoarelor, mai ales în trimestrul III al anului 2020. Segmentele mai riscante, cum sunt obligațiunile corporative cu randamente ridicate și datoria piețelor emergente, au valori peste nivelurile pre-criză COVID-19, reflectând orientarea investitorilor spre randamente ridicate. Tabloul riscurilor privind piețele de valori mobiliare din UE12, publicat recent de ESMA, arată că piețele financiare și-au continuat trendul ascendent și în trimestrul I al anului 2021, cu episoade de volatilitate ca urmare a știrilor legate de COVID-19 și a contagiunii din mișcările de piață legate de Gamestop din SUA.”

Industria fondurilor de investiții și-a revenit în semestrul II al anului 2020, în urma ieșirilor de capital importante induse de șocul inițial al COVID-19, fondurile de obligațiuni înregistrând cele mai mari intrări de capital, reflectând randamentele mai mari decât fondurile de acțiuni, potrivit Raportului: “Mărimea și compoziția fondurilor monetare au rămas stabile, în timp ce rezervele de lichiditate s-au plafonat la niveluri ridicate, peste cerințele legale. Piața fondurilor de investiții alternative a rămas stabilă în trimestrul III al anului 2020, în timp ce fondurile speculative și-au redus efectul de levier prin instrumente financiare derivate, dar și-au crescut gradul de îndatorare prin împrumuturi.”

Performanța indicilor de acțiuni ESG (Environmental, Social and Governance) a fost mixtă, conform ASF: “Aceasta reflectă impactul negativ (pozitiv) al anunțurilor legate de vaccinarea anti-COVID-19 asupra sectoarelor care au performat bine (prost) în timpul crizei, cum sunt sănătatea (transportul) și care au o cotă mai mare (mai mică) în portofoliile ESG.

ASF mai arată că sentimentul față de monedele digitale devine pozitiv. În același timp, au început negocierile pe marginea propunerii legislative a Comisiei Europene privind activele cripto.

BVBStiri BVB

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (30/07/2021)

Rezultate financiare semestriale 2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (30/07/2021)

Convocare AGA Ordinara si Extraordinara in data 10(11).09.2021

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (30/07/2021)

Rezultate financiare semestriale 2021