Update articol:
Mircea Ursache, ASF:

“ASF și MFP doresc eliminarea pragului de deținere la SIF-uri”

  • Guvernul României gândeşte un cadru legislativ pe care să se construiască fonduri suverane, potrivit vicepreședintelui ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară și Ministerul Finanțelor Publice doresc eliminarea pragului limită de deținere de 5% la societățile de investiții financiare, a declarat Mircea Ursache, vicepreședinte ASF, în cadrul Forumului Pieței de Capital, organizat de financialintelligence.ro.
Acesta a detaliat: „Proiectul actului normativ privind legea fondurilor de investiții alternative a trecut în primă lectură de ședința Consiliului ASF și a fost înaintat către Finanțe cu propunere de anulare a articolului privind pragul la SIF-uri. De la MFP, proiectul s-a întors fără o modificare pe acest subiect. În momentul de față, și noi, și MFP, gândim la fel, dorim eliminarea pragului de deținere la SIF-uri. Forma finală urmează să fie trimisă legiuitorului, prin MFP”.
Potrivit lui Mircea Ursache, Guvernul României gândeşte un cadru legislativ pe care să se construiască mai multe fonduri suverane: “După ce Curtea Constituţională a declarat actul normativ neconstituţional şi l-a înaintat emitentului, celui care a emis actul, asistăm la o nouă abordare din partea Guvernului României. E vorba de un proiect de ordonanţă de urgenţă care se află în momentul de faţă în discuţii la instituţiile abilitate, inclusiv la noi, şi care se intitulează Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea de fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii precum şi de modificare a unor acte normative. Deci Guvernul României gândeşte acum un cadrul legislativ pe care să se construiască pe urmă fonduri suverane, mai multe. Şi nu este rău”.
Vicepreședintele ASF a făcut referire la discuţiile avute de-a lungul timpului pentru a crea un fond în domeniul apărării, unul pe sistemul energetic-petrolier.
Potrivit Agerpres, Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, recent, că instituţia pe care o conduce pregăteşte o ordonanță de urgență, care ar trebui să fie gata luna aceasta, pentru a avea cadrul general referitor la instrumente financiare precum Fondul Suveran de Investiţii.
Mircea Ursache a mai anunțat că, în curând, ar putea fi anunțat un calendar cu privire la adoptarea monedei euro de către România de către Comitetul Interministerial însărcinat cu acest lucru.
“Urmează ca în acel comitet interministerial cu privire la adoptarea monedei euro de către România să se stabilească calendarul de trecere. Este vorba de planul naţional de adoptare a monedei euro. E o chestiune destul de aproape. Comitetul interministerial din care face parte şi ASF evoluează rapid şi cred că în scurt timp o să avem un astfel de calendar. Sigur, la timpul respectiv el va fi şi comunicat public”, a precizat Mircea Ursache.
În ceea ce priveşte discuţiile legate de piaţa de capital şi de analiză a gradului de convergenţă, acesta a spus că nu ar trebui să existe o abordare separată pentru ţările care sunt la nivel de frontieră: “La Comisia Europeană în momentul de faţă avem 30 de acţiuni mari, 30 de acţiuni privind piaţa unică europeană. Întâmplător sau nu ea va fi finalizată în mandatul nostru de anul viitor când România va prelua preşedinţia europeană. Eu cred acum că e o mare greşeală abordarea temei convergenţei diferită pentru ţările mici, adică cele care nu sunt astăzi în zona euro, care au o piaţă de capital încă la nivel de frontieră, deci o abordare separată pentru acestea faţă de ţările cu pieţe de capital dezvoltate. Unii cred că această abordare ar trebui să se facă separat pentru că altfel s-ar accentua o serie de vulnerabilităţi structurale şi că ar fi bine să aşteptăm o etapă mai lungă în procesul de convergenţă până când..Eu spun că nu”.
Acesta susţine că nu se vor accepta în piaţa de capital abordări cu “două viteze” sau cu “mai multe viteze”.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/03/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/03/2021)

Structura actionariat la data 26 februarie 2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/03/2021)

Notificare privind numarul si tipul de investitori

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 16:05 - conf Cod BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 303/03.03.2021 - aprobare oferta publica de cumparare actiuni Evergent Investments

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/03/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014