Update articol:

ASF: Sistemul financiar european, tot mai ”stresat”

Al doilea „lockdown”, impus în multe țări, contribuie la o incertitudine considerabilă în rândul investitorilor, potrivit raportulului săptămânal de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.  Nivelul de stres în cadrul sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrală Europeană, crește și se situează în jurul valorii de 0,158.

Și indicii calculați de Bloomberg arată o deteriorare a condițiilor pe piețele financiare din SUA și zona Euro, iar indicele de turbulență pe piețele bursiere internaționale calculat de Bank of America Merrill Lynch, are o evoluție semnificativă, în ultima săptămână, pe fondul îngrijorărilor privind efectele unui nou val de îmbolnăviri cauzate de infectarea cu noul coronavirus, conform ASF.

În România, indicatorul sentimentului economic înregistrează o valoare mai scăzută față de media UE, situându-se în luna octombrie la un nivel de 86,9 puncte, în scădere față de luna septembrie (88,8 puncte).

Cotațiile CDS aferente obligațiunilor emise de România (5y, USD) se situează în jurul nivelului de 108 puncte, în scădere cu aproximativ 36% față de ultimul maxim. Variațiile CDS sunt influențate de variația randamentelor titlurilor de stat cu aceeași maturitate.
Spread-ul dintre obligațiunile suverane ale României pe 10 ani denominate în euro și cele similare ale Germaniei, s-au majorat, ceea ce poate fi interpretat și ca o deteriorare a încrederii investitorilor în ratingul de țară al României, potrivit raportului ASF.

Pe de altă parte, potrivit Moody`s, sistemul de sănătate va trece printr-un proces de transformări structurale în urma pandemiei de COVID-19. Telemedicina sau practica de a folosi tehnologia pentru tratarea pacienților de la distanță va juca un rol mult mai important în sistemul de sănătate, chiar și după ce pandemia se va diminua în intensitate. Pacienții au adoptat rapid telemedicina în timpul pandemiei și probabil vor continua să o practice, având în vedere comoditatea pe care o oferă. În ceea ce privește furnizorii, telemedicina are potențialul să reducă costurile și să crească eficiența.

ASF precizează: “În același timp, societățile de asigurări de sănătate ar putea fi afectate în planul performanțelor financiare, pandemia accelerând multe dintre tendințele care schimbau deja modul în care acestea funcționau, cum ar fi: costurile ridicate ale pacienților cu afecțiuni cronice; implementarea telemedicinei și monitorizarea pacienților de la distanță; tranziția de la modelul clasic, bazat pe plata pentru serviciile furnizate, la modelul bazat pe valoarea îngrijirii. Abilitatea societăților de asigurări de a se adapta la aceste tendințe, pe care pandemia le-a accelerat, va influența profilul lor de credit în următorii 3-5 ani”.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/08/2022)

Convocare AGEA - 12 Oct 2022 - Actualizare act constitutiv

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (18/08/2022)

Hotarare AGA E din data de 18 august 2022

VES SA (VESY) (18/08/2022)

Inregistrarea noii structuri a Directoratului in Registrul Comertului

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014