Update articol:
În primele 9 luni,

ASF: Societăţile de asigurare au subscris prime brute în valoare de 7,47 miliarde lei

Societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris, în primele 9 luni ale anului 2018, prime brute în sumă de 7,47 miliarde lei, în creştere cu 2,1% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit raportului privind evoluţia pieţei asigurărilor în trimestrul III 2018.
Conform documentului, piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF, arată Agerpres.
Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 1,65% în primele 9 luni ale anului 2018 comparativ cu perioada similară a anului anterior, în timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viaţă a înregistrat o creştere de 3,96%.
Piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezintă aproximativ 73% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 58% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în primele 9 luni ale anului 2018.
Potrivit documentului, o schimbare în tendinţele manifestate pe parcursul trimestrelor anterioare este consolidarea segmentului de asigurări de viaţă care a înregistrat o apreciere semnificativă, de 21%, în anul 2017 comparativ cu anul anterior.
Dacă în perioada 2012 – 2014 activitatea de asigurări de viaţă era în scădere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, începând cu anul 2015 şi-a reluat creşterea, iar în 2017 creşterea sectorului de asigurări s-a datorat acestui segment de asigurări de viaţă.
În primele 9 luni ale anului 2018 a continuat dinamica pozitivă a acestui sector, constatându-se o creştere de 3,96% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, iar volumul primelor brute subscrise se menţine la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF în primele 9 luni ale anului 2018 (7,47 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 90,78 milioane lei, reprezentând aproximativ 1,2% din volumul total al primelor subscrise, în creştere cu circa 23% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent (73,59 milioane lei).
La finalul lunii septembrie 2018, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societăţile de asigurare se situa la un nivel de peste 16 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 1% faţă de sfârşitul semestrului I 2018 (16.140.039.025 lei). Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, 55,41% reprezintă rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 44,59% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viaţă.
În primele nouă luni ale anului 2018 a continuat îmbunătăţirea indicatorilor de solvabilitate. La sfârşitul lunii septembrie a anului 2018 toate societăţile de asigurare îndeplineau atât cerinţele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cât şi cerinţele minime de capital (MCR). De asemenea, ratele SCR şi MCR, calculate la nivelul pieţei ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţele de capital şi valoarea totală a necesarului de capital, au înregistrat valori supraunitare. Rata SCR la nivelul pieţei s-a situat la un nivel de 1,73, iar rata MCR la o valoare de 3,99.
Activele totale ale societăţilor de asigurare au crescut cu 1,79% în primele nouă luni ale anului 2018 comparativ cu valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior, iar datoriile totale au crescut cu 1,30%. Astfel, excedentul activelor faţă de datorii a fost de 4,97 miliarde lei la 30 septembrie 2018, în creştere faţă de valoarea de 4,81 miliarde lei, înregistrată la 30 septembrie 2017.
Societăţile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în trimestrul III al anului 2018 în baza dreptului de stabilire, pe teritoriul României, prin intermediul sucursalelor, un total al primelor brute subscrise de peste 481 milioane lei (6,05% din totalul primelor brute subscrise în România de societăţile locale autorizate de ASF şi de sucursalele asigurătorilor autorizaţi în alte state membre UE), în scădere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
La 30 septembrie 2018 activau pe piaţa asigurărilor 29 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activitate de asigurări generale (‘AG’), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viaţă (‘AV’) şi 6 au practicat activitate compozită. Anul trecut pe piaţa asigurărilor din România activau 31 de societăţi, însă una dintre societăţile ce desfăşura activitate de asigurări generale şi-a transferat portofoliul, iar o societate de asigurare ce desfăşura activitate de asigurări de viaţă a fuzionat prin absorbţie cu o altă societate de asigurare, portofoliul de contracte de asigurare fiind transferat către cea din urmă.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL