Update articol:

BRM precizează că lansează produsele derivate pentru gaze naturale pe piețele de mărfuri, ASF neavând niciun fel de competență pe aceste piețe (ARTICOL ACTUALIZAT)

*ACTUALIZARE

Bursa Română de Mărfuri (BRM) precizează că lansează produsele derivate pentru gaze naturale pe piețele de mărfuri, ASF neavând niciun fel de competență pe aceste piețe, ne-a transmis Gabriel Purice, Președinte al Consiliului de Administrație BRM.

Reacția vine după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat că nu a emis încă aprobarea necesară Bursei Române de Mărfuri (BRM) pentru a intermedia contracte derivate pe piaţa gazelor naturale şi de a deveni contraparte financiară în toate tranzacţiile, creand confuzie pe piata.

Gabriel Purice sa ne-a transmis: “BRM a intentionat sa lanseze aceste produse inca din finalul anului 2019, perioada in care a organizat intrevederi cu participantii la piata, prezentand in detaliu avantajele si mecanismul de functionare a produselor derivate avand ca suport activ gazele naturale. In acelasi timp, BRM a anuntat public intentia lansarii acestor produse, iar urmare acestui anunt, ASF a demarat o actiune de verificare a incadrarii acestor produse in categoria instrumentelor financiare, instrumente ce intra sub jurisdictia sa.

Astfel, prin adresa nr.7494/15.11.2019, ASF a solicitat ANRE neincluderea acestor produse in cadrul pietelor standardizate pe termen mediu si lung pana la finalizarea de catre ASF a analizei acestor produse. Concluziile acestei analize comunicate prin adresa nr. 8286/ 17.12.2019 au fost acelea ca “produsele mentionate nu intrunesc conditiile cumulative necesare pentru a fi incadrate in categoria instrumentelor financiare, conform Legii 126/2018”. Pe cale de consecinta nu intra sub jurisdictia ASF, deci pot fi tranzactionate de BRM pe pietele de marfuri, lucru mentionat anterior in comunicatul ASF.

In acest mod, rezulta in mod evident acordul ASF pentru tranzactionarea acestor produse pe pietele de marfuri, lipsa competentelor ASF pe aceste piete, iar acesta este sensul celor mentionate in comunicatul de presa al BRM.

In acelasi timp, BRM a depus la ASF aplicatia privind avizarea unui sistem organizat de tranzactionare (SOT), asa cum este aratat in comunicat. Intentia BRM pentru functionarea in regim SOT este aceea de a conferi un nivel de siguranta si exigenta corespunzator pietelor financiare. In momentul in care acest SOT va fi avizat de catre ASF, produsele futures avand ca suport gazele naturale vor fi tranzactionate in cadrul acestuia, in conformitate cu legislatia europeana referitoare la tranzactionarea produselor energetic angro cu livrare fizica.

Incepand cu data de 16 noimebrie, pe platformele BRM vor fi demarate tranzactiile instrumentelor futures cu gaze naturale in conditiile Legii 123/2012, ANRE avand obligatia supravegherii acestor produse. Totodata aceasta piata va fi supravegheata de ACER, BRM indeplinind obligatia raportarii in conformitate cu procedurile REMIT.

Ne exprimam inca o data regretul pentru ambiguitatea comunicatului ASF, cele mentionate mai sus reprezentand situatia de fapt si de drept a momentului de fata. In acelasi timp vom intreprinde demersurile necesare fata de ASF pentru a clarifica confuziile generate prin comunicatul actual.”

***

ASF spune că încă analizează cererea BRM de a intermedia contracte derivate de gaze naturale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a emis încă aprobarea necesară Bursei Române de Mărfuri (BRM) pentru a intermedia contracte derivate pe piaţa gazelor naturale şi de a deveni contraparte financiară în toate tranzacţiile, se arată într-un comunicat al ASF.

Potrivit Agerpres, ASF face această precizare având în vedere informaţiile apărute recent în spaţiul public cu privire la procesul de lansare de către Bursa Română de Mărfuri (BRM) a contractelor derivate pe gaze naturale şi potrivit cărora Bursa Română de Mărfuri, sub supravegherea pe piaţa angro a Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a ACER prin sistemul de raportare REMIT şi cu acordul Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.) va oferi, din 16 noiembrie 2020, atât funcţiile de platformă electronică de tranzacţionare, cât şi post-tranzacţionare, prin asumarea calităţii de contraparte financiară în toate tranzacţiile înregistrate.

“Bursa Română de Mărfuri a depus la ASF, în calitatea sa de societate de servicii de investiţii financiare, o cerere de aprobare a unui Sistem Organizat de Tranzacţionare (SOT), această cerere aflându-se încă în analiza Autorităţii, fără a se emite până la momentul actual vreun act individual de aprobare a constituirii şi funcţionării unui sistem organizat de tranzacţionare (SOT) administrat de BRM”, se precizează în comunicat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea competentă care aplică prevederile Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare (act normativ prin care s-a asigurat transpunerea la nivel naţional a Directivei 2014/65/UE – MIFID II), exercitând atribuţii de reglementare şi supraveghere pentru prestarea serviciilor şi activităţilor de investiţii cu instrumentele financiare, aşa cum acestea sunt enumerate în Anexa nr. 1, Secţiunea C din legea menţionată anterior.

În domeniul de aplicare a Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare intră trei tipuri de locuri de tranzacţionare şi anume piaţa reglementată, sistemul multilateral de tranzacţionare (SMT) şi sistemul organizat de tranzacţionare (SOT), care sunt reglementate şi supravegheate de către A.S.F.

Autoritatea de Supraveghere Financiară nu este autoritatea competentă pentru supravegherea tranzacţiilor pe pieţele centralizate de mărfuri, neavând competenţe în ceea ce priveşte pieţele centralizate de gaze şi produsele tranzacţionate pe aceste platforme şi nu şi-a exprimat acordul cu privire la lansarea la tranzacţionare pe aceste platforme a produselor derivate având ca activ suport gazele naturale.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (13/04/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (13/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA pentru 28(29) aprilie 2021

PRIMARIA MUNICIPIULUI ALBA IULIA (ALB25B) (13/04/2021)

Plata cuponului 27 si rambursare rata principal 27 & calcul rata dobanda pentru cuponul 28

Primaria Alba Iulia (ALB25A) (13/04/2021)

Plata cuponului 29 si rambursare rata principal 29 & calcul rata dobanda pentru cuponul 30

Primaria Alba Iulia (ALB25) (13/04/2021)

Plata cuponului 31 si rambursare rata principal 29 & calcul rata dobanda pentru cuponul 32