Update articol:

ASFOR și Bursa Română de Mărfuri au deschis Bursa Lemnului

Asociația Forestierilor din România (ASFOR) și Bursa Română de Mărfuri (BRM) au lansat astăzi Bursa Lemnului. Cu această ocazie a avut loc și prima vânzare-cumpărare de lemn pe o platformă bursieră independentă din România.

Ciprian Dumitru Muscă, președintele ASFOR, a spus că în sfârșit, după 30 de ani de la Revoluție, lemnul intră pe tranzacționare la bursă. „E târziu, după 30 de ani… Dar e un început. Un început pentru noi de a vinde și cumpăra lemn în condiții civilizate și în avantajul nostru, astfel încât să ne putem dezvolta afacerile. Nu vom mai sta la porți unii la alții. Vom avea cotații date de un sistem credibil”, a explicat el.

ASFOR, în calitate de reprezentant legitim al sectorului de exploatare forestieră și prelucrare primară a lemnului, a susținut constant necesitatea unei piețe independente, organizate și reglementate, de tip bursier, dedicate vânzării și achiziției de lemn și material lemnos. Comerțul liber, sigur și transparent, cu lemn și material lemnos este o condiție a dezvoltării corecte a sectorului, sector care contribuie în fiecare an cu 3,5% la PIB-ul României.

„Licitațiile trebuie să se desfășoare în condiții de competiție, în care șansele fiecăruia sunt mai avantajoase. Punem la dispoziție o platformă flexibilă, specialiști, transparență, echilibru”, a spus directorul Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice, înainte de tranzacția propriu-zisă. La rândul său, expertul BRM Septimiu Stoica a explicat că este momentul ca lemnul să devină parte a tranzacționării bursiere, ca și celelalte resurse, cum sunt cerealele, energia electrică sau gazele naturale. „Vorbim despre reguli cunoscute și acceptate de toți, fără privilegii, fără aranjamente, fără telefoane, ci doar un preț corect”, a explicat el, potrivit forestmania.ro.

Prima tranzacție a avut loc între două companii membre ale Asociației Forestierilor din România – ASFOR: una a oferit 100 de tone de lemn rotund, la prețul de pornire de 480 lei/tona. După câteva sesiuni de negocieri în platforma online, cele două părți s-au înțeles la suma de 460 de lei/tonă. După fiecare tranzacție, cei de la Bursa Română de Mărfuri emit un raport al tranzacției, cu toate detaliile aferente. Ei pun la dispoziția firmelor din industrie și sesiuni de training și sunt deschiși la orice sugestie referitoare la îmbunătățirea aplicației din partea membrilor ASFOR.

 

BRM este o instituție cu expertiză în organizarea piețelor de materiale de construcții (scândură, lemn fasonat, lemn pe picior etc.), având o infrastructură performantă pentru vânzarea-cumpărarea de mărfuri căreia i se adaugă o experiență și o reputație ce nu pot fi puse la îndoială.

În acest context, ASFOR și BRM au semnat la 14 octombrie 2021 un Memorandum de înțelegere pentru realizarea unei platforme bursiere pentru vânzarea-cumpărarea lemnului și materialului lemnos. Cele două organizații au lucrat împreună și s-au angajat ca în primul trimestru al anului 2022 să lanseze, în cadrul BRM, ringul bursier al lemnului și produselor din lemn .

Prin acțiunea lor, părțile au convingerea că funcționarea ringului bursier al lemnului și produselor din lemn din cadrul BRM va duce comerțul cu lemn și material lemnos la un nivel superior din perspective comerciale și etice, așa cum se întâmplă pe bursele din statele occidentale. Pe BRM tranzacțiile vor fi transparente, eficiente, competitive și corecte. Informațiile privind piețele administrate de BRM sunt publice, iar corectitudinea și respectarea normelor etice sunt asumate prin reglementările interne ale bursei.

Tranzacțiile pe bursă au avantaje atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători. Negocierea prețurilor se face electronic sau prin licitație cu strigare. Clienții au la dispoziție cotațiile și prețurile de referință, contractele sunt garantate, facturarea și debitarea sunt electronice, iar ordinele sunt programate la tranzacționare în maximum șapte zile din momentul emiterii. Mai mult, pentru a veni în sprijinul participanților la piață, BRM poate oferi servicii de consultanță specializate.

 

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024