Update articol:

Asociația Credere solicită Președintelui României promulgarea legii de reechilibrare a contractelor de credit, prin intervenția obligatorie a instanței de judecată

Asociația Credere solicită Președintelui României promulgarea legii de reechilibrare a contractelor de credit, prin intervenția obligatorie a instanței de judecată. Legea ajunsă pe masa Președintelui reprezintă o transpunere a numeroaselor decizii pronunțate de către Curtea Constituțională pe subiectul dării în plată și ar avea drept destinatari un număr de peste 170.000 de consumatori, potrivit unui comunicat de presă.

Asociația Credere precizează: “Actul normativ adoptat de către Parlament în data de 29 aprilie 2020 instituie intervenția obligatorie a instanței de judecată în cazul unor situații evidente de dezechilibru între bancă și consumator. Debitorii aflați în dificultate – fie ca urmare a creșterii excesive a cursului de schimb valutar, fie din cauza majorării semnificative a indicilor de referință care intră în componența dobânzii variabile (ROBOR, IRCC, EURIBOR, LIBOR etc) – au posibilitatea de a obține reechilibrarea contractelor de credit în instanță, judecătorul fiind obligat să dispună o asemenea măsură dacă sunt îndeplinite anumite praguri prevăzute în lege. Așadar, dacă sunt întrunite toate condițiile, judecătorul, potrivit propriei evaluări, trebuie să adopte o măsură concretă pentru ca raportul contractual să revină într-o zonă de echilibru între bancă și împrumutat.

Modificările adoptate de Parlament la legea dării în plată au fost necesare în contextul în care instanțele de judecată au soluționat într-o manieră difuză și eronată astfel de dosare, fapt reținut de către Curtea Constituțională în decizia de referință nr. 731/2019. Pe cale de consecință, la îndemnul Curții Constituționale, Parlamentul acordă un sprijin vital instanțelor de judecată în vederea unificării practicii pe aspecte care țin de dezechilibrul contractual.

În calitate de reprezentanți ai consumatorilor de servicii financiar-bancare, ne exprimăm încrederea că Președintele României va proceda precum în anul 2016 când a fost adoptată legea dării în plată și, prin urmare, și de această dată va promulga cu celeritate actul normativ adoptat de către Parlament. Consumatorii din România privesc cu speranță înspre Administrația Prezidențială, într-un context istoric redat nu doar de situația pandemiei de coronavirus, dar și de importanța acestui act normativ care, în opinia Credere, reprezintă principala reglementare în zona protecției consumatorilor după anul 1990 și una de referință în Europa”.

BVBStiri BVB

COMPA S. A. (CMP) (26/10/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGAE12-13.11.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Documente suport AGOA & AGEA din 26.11.2020

TERAPLAST SA (TRP) (26/10/2020)

Raport trimestrul 3 2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23.10.2020

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/10/2020)

Structura actionariat la data de 16 octombrie 2020