Update articol:

Asociația Energia Inteligentă a început demersurile pentru a fi acceptată ca asociație pentru protecția consumatorilor de energie din România în Asociația Europeană a Consumatorilor

Asociația Energia Inteligentă în urma demersurilor inițiate anul trecut de a deveni membru al Asociației Europene a Consumatorilor (BEUC) a primit acceptul de a pregăti documentația necesară în vederea depunerii candidaturii de a devenii membru al acestei prestigioase asociații europene, potrivit unui comunicat.

Asociația Energia Inteligentă este una dintre cele mai active asociații din domeniul energiei și singura care și-a propus protejarea consumatorilor de energie din România

Acest demers început în urmă cu 5 ani de zile, atunci când liberalizarea pieţei de gaze a clienţilor non-casnici a scos în evidenţă practici prin care furnizorii au impus clauze comerciale păguboase pentru clienţi.

Reprezentanții Asociației au organizat în perioada 2015-20120, în 22 de localități Campanii Preț Corect la Gaze, cu participarea a cca. 1200 de persoane prezentând oamenilor aspectele practice care stau la baza întocmirii unui contract de cumpărare gaze și care sunt elementele de care trebuie să se ferească. Asociația a acționat în această perioadă susținând că ”Piața liberalizată a gazelor naturale și energiei electrice fără consumatori informaţi, încurajați să intervină, susținuți să negocieze, capabili să analizeze diverse oferte, determinați să acţioneze responsabil, prudent şi fără a se lăsa constrânşi, nu va fi decât o altă dezamăgire pentru poporul român”.

Întălnirea cu consumatorii de gaze, societăți comerciale și instituții publice la Timișoara, Suceava, Tg Mureș, Hunedoara, Botosani, Bucuresti, Craiova, Brasov, Campulung Muscel, Ploiesti, Galati, Sibiu, Dej, Tg Jiu etc. a avut ca și scop prezentarea unei analize corecte a procesului de liberalizare, mai ales din prisma consumatorului, cu tratarea corectă şi completă a consecinţelor şi limitarea speranțelor intangibile pentru crearea unei piețe echitabile.

Asociația Energia Inteligentă a fost singura entitate din România care a dus în primăvara lui 2020 o Campanie Media pentru informarea și pregătirea consumatorului de gaze naturale pentru momentul liberalizării pieței de gaze, conform comunicatului.

De asemenea Asociația Energia Inteligentă a fost prima entitate din România care a sesizat în luna decembrie 2020 lipsa de informare despre liberalizarea pieței de energie electrică și modul defectuos în care a fost pregatită această liberalizare și a solicitat amânarea acestui process pe termen limitat cu informarea și diseminarea corespunzătoare în vederea unui process corect de liberalizare a pieței de energie electrice,

Asociația Europeană a Consumatorilor (BEUC) este o asociație care reunește asociatii de protectie a consumatorilor din 32 de țări europene. BEUC are rolul de a reprezenta interesul și de a apăra interesele consumatorilor europeni.

Scopul BEUC este de a face consumatorii încrezători în piața unică europeană. Pentru a asigura această încredere, BEUC se străduie să protejeze consumatorii. BEUC oferă oamenilor acces la informații imparțiale, pentru a le permite să aibă drepturi executorii și să fie conștienți de aceste drepturi și să ofere opțiuni de despăgubire pe care le pot folosi atunci când ceva nu merge bine.

Politica consumatorilor a abordat multe provocări de-a lungul deceniilor. Unele rămân astăzi: tratament nedrept, înșelăciuni, produse care nu respectă așteptările sau care sunt de-a dreptul periculoase. Au apărut și noi provocări: criza climatică, criza COVID 19 și creșterea inteligenței artificiale. BEUC consideră că sunt necesare politici UE bine gândite pentru a aborda aceste provocări și pentru a îmbunătăți calitatea vieții generațiilor actuale și viitoare.

BEUC pledează cu tărie pentru a pune interesul consumatorilor la baza schimbărilor sistemice în modul în care producem și consumăm, asigurându-ne în același timp grupurile vulnerabile (copii, vârstnici și grupuri cu venituri mici).

BVBStiri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (26/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/01/2021)

Modificarea caracteristicilor etapei a doua a programului de rascumpare actiuni

TERAPLAST SA (TRP) (26/01/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 Sem II 2020