Update articol:

Asociația Fermierilor: Vânzările producătorilor români care vând în centrele comerciale și în supermarketurile din incinta acestora s-au prăbușit cu 50%

Asociația Forța Fermierilor, în numele producătorilor agroalimentari din România, solicită Guvernului să oprească discriminarea la care sunt supuși cei care livrează hrană românească în supermarketuri, prin adoptarea unei politici unitare privind accesul consumatorilor în retail, în condițiile pandemiei de COVID-19.

Cine are interesul să pună pe butuci sectorul agroalimentar autohton, atât de afectat în ultimii ani de multiple crize?

Asociația Fermierilor precizează într-un comunicat de presă: “În prezent, apreciem că se aplică în prezent un dublu standard în ce privește condițiile de acces ale consumatorilor: în cazul supermarketurilor din cadrul marilor centre comerciale de tip mall este obligatoriu pentru consumatori să prezinte certificatul verde, iar în cazul supermarketurilor unde accesul este direct, nu există această obligativitate.

În cursul ultimelor luni, am primit numeroase sesizări din partea producătorilor agroalimentari care vând hrană românească în supermarketurile din mall-uri că vânzările lor s-au prăbușit, în unele cazuri cu 50% din cauza scăderii numărului de cumpărători. Pe baza informațiilor obținute de la membrii Asociației Forța Fermierilor, apreciem că majoritatea produselor alimentare românești din supermarketuri se vând prin retailul din centrele comerciale, în cazul magazinelor de sine stătătoare, această pondere este mult mai mică.

Prin urmare, prin aplicarea acestei discriminări la adresa consumatorilor privind modul de acces în magazinele care vând produse alimentare, producătorii români sunt afectați dramatic, în schimb consumul de produse din import și din comerț intracomunitar nu este influențat semnificat. Cine are interesul să pună pe butuci sectorul agroalimentar autohton, atât de afectat în ultimii ani de multiple crize?

Producătorul român luptă cu creșterea prețurilor la îngrășăminte, la energie electrică, la carburanți, suferă când de secetă când de inundații, se chinuie să aducă pe masa consumatorului român produse de calitate, sănătoase, gustoase și la un preț rezonabil, și iată, este lovit, încă o dată, de o discriminare pentru care nu am primit, până acum, o explicație rezonabilă. Produsele agroalimentare românești sunt într-o concurență acerbă, de multe ori neloială, chiar în propria țară, cu produse din comerț intracomunitar și din import, provenind din țări care îi subvenționează masiv, transparent sau mascat, pe proprii producători agroalimentari. Anul 2021 va înregistra, din păcate, un record trist al deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare: în jur de 2,5 miliarde de euro. Repetăm, cine dorește să pună pe butuci agricultura națională și industria alimentară autohtonă?”

Asociația Forța Fermierilor este alături de autorități în lupta pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19, comunică activ membrilor toate deciziile luate de Guvern în acest sens, înțelegem că sunt necesare restricții pentru a reveni la o viață normală: “Ce nu înțelegem este existența unor discriminări în cadrul aceleași categorii de retail, discriminare care afectează îi afectează grav pe producătorii români de produse agroalimentare, în condițiile în care grosul vânzărilor lor merge în zona de retail din mall-uri. Vrem doar ca producătorii români să poată să se „întâlnească”, la raft, cu consumatorii români, pe picior de egalitate cu importurile și comerțul intracomunitar. Să fie o practică unitară, atât solicităm, în numele celor care produc hrană românească!

Suntem de părere că marile rețele de supermarketuri mai au încă mult de făcut pentru promovarea produselor alimentare românești. Nu suntem decât la jumătatea drumului, este nevoie de acces mult mai mare al producătorilor români în retail și aici este responsabilitatea celor care conduc aceste rețele comerciale să nu mai pună piedici produselor alimentare autohtone, de cele mai multe ori artificiale. Vrem să vedem mai multe legume, fructe, carne și preparate din carne, lactate, conserve din producția internă pe rafturile supermarketurilor. Dar în condiții de deplină bună-credință, nu putem să nu observăm progresele care s-au făcut în ultimii ani din acest punct de vedere. Progrese care pot fi anulate de o discriminare care nu are nicio legătură cu lupta cu efectele pandemiei de COVID-19. Este de datoria Guvernului să rezolve această anomalie și ajute sectorul agroalimentar național, de care depinde securitatea alimentară a României!”

Asociația Forța Fermierilor, acționând sub sloganul „Agricultura în ofensivă”, este cea mai dinamică organizație profesională din sectorul agroalimentar, care nu acceptă jumătățile de măsură în reprezentarea intereselor legitime ale membrilor săi. Asociația Forța Fermierilor se luptă pentru apărarea drepturilor agricultorilor români de toate tipurile, indiferent de mărimea fermei, de domeniul de activitate și de regiune geografică. Începând din luna iulie 2021, Asociația include o Divizie de Consultanță pentru Fonduri Europene, structură prin care asigură membrilor organizației consultanță gratuită și sprijin în realizarea și depunerea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene.

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out