- Schema suport este bazată pe Ghidul European ETS, în vigoare din 2012 și aplicat deja în 12 țări din Uniunea Europeană
Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) a luat act de faptul că Guvernul României a instituit o schema de ajutor de stat, bazată pe Ghidul European ETS, în vigoare din anul 2012 și aplicat deja în 12 state europene, care prevede acordarea de compensări pentru emisiile indirecte de dioxid de carbon, incluse în prețul energiei, pentru agenții economici din diverse domenii de activitate. Compensările au rolul de a contracara efectul devastator al prețului energiei, puternic afectat de creșterea prețului certificatelor de carbon și de a reduce riscul de relocare a unor industrii strategice pentru Uniunea Europeană, iar fondurile pentru compensarea propriu-zisă provin din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României, nefiind suportate de restul consumatorilor din România.
„Pentru companiile reunite în cadrul ABIEC, actul normativ reprezintă un act reparator și totodată o binevenită gură de oxigen, fără de care locurile de muncă ale salariaților acestor companii și ale salariaților colaboratorilor lor ar fi fost amenințate“, a declarat Marian Năstase, Președintele ABIEC. „Companiile din ABIEC se numără printre cei mai importanți și cei mai disciplinați contribuabili la bugetul de stat, și sperăm că sprijinul astfel acordat va fi implementat cât mai rapid, pentru ca eforturile și acțiunile Guvernului României să aibă eficiența dorită. Calendarul rapid de aprobare a schemei de ajutor îndreptățește Asociația Marilor Consumatori de Energie din România să fie optimistă cu privire la parcurgerea cât mai rapidă a pașilor necesari pentru implementarea ei în totalitate. Acest lucru ne va ajuta să rămânem competitivi pe piețele globale și să păstrăm locurile de muncă ale salariaților noștri”.
În ședința din 20 decembrie 2019, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului numărul 115/ 2011 privind stabilirea cadrului instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea numărul 163/ 2012, cu modificările și completările ulterioare și pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costurile emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice.
Prin acordarea acestor compensări, Guvernul urmărește să elimine riscul ca unele capacități de producție din România să devină necompetitive și astfel, producția lor să fie înlocuită cu importuri din afara Uniunii Europene.
Schema de ajutor este o recunoaștere a importanței pe care autoritățile o dau industriei românești, în contextul unor condiții de piață dificile.
Asociația Marilor Consumatori de Energie include cei mai mari consumatori de energie din România. Printre aceste companii se numără Alro Slatina, ArcelorMittal România, Liberty Galati, TenarisSilcotub, CRH și Saint-Gobain România, care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs în România.
Aceste companii sunt angajatori direcți pentru peste 20.000 de oameni și sunt indirect responsabile pentru alte un milion de locuri de muncă ale companiilor contractoare.
Membrii fondatori plătesc anual peste 130 de milioane de euro la bugetul de stat și la bugetele locale, au exporturi cumulate de peste un miliard de euro și au realizat invesții care depășesc 1,5 miliarde de euro în România, având strategii de dezvoltare pe termen lung pentru operațiunile locale.