Update articol:

Asociaţia pentru Combustibili Sustenabili lansează o iniţiativă pentru a accelera adoptarea hidrogenului verde

Vlad Stoicescu

Asociaţia pentru Combustibili Sustenabili (ACS) lansează o iniţiativă pentru a accelera adoptarea hidrogenului verde în sectoarele economice cheie ale României.

Conform unui comunicat, programul, susţinut de Linde Gaz Romania, urmăreşte să pună la dispoziţia mediului economic informaţii şi bune practici pentru tranziţia către o industrie sustenabilă şi să faciliteze o colaborare mai strânsă între mediul privat şi public, conducând la formarea de consorţii sustenabile care să promoveze inovarea şi adoptarea tehnologiilor prietenoase cu mediul.

În acest sens, ACS desfăşoară o analiză detaliată a potenţialului de dezvoltare regională prin ecosisteme tip parcuri de hidrogen (Hydrogen Valleys), care pot fi mai mult decât hub-uri de producţie, devenind centre de inovare şi creştere economică regională.

“Hidrogenul verde poate poate ajuta România să atragă finanţări şi investiţii, fiind un sprijin şi nu o piedică pentru industrie. Dispunem de toate avantajele naturale pentru a fi jucător cheie în domeniu. Principala provocare pentru aplicaţiile industriale este abordarea segmentată la nivel administrativ şi comportamentul izolat, naţional şi regional. Soluţia este o activitate economică iniţiată de companii, care va depăşi barierele naţionale şi regionale”, a declarat Vlad Stoicescu, preşedintele ACS, citat în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor ACS, printre avantajele României pe piaţa de hidrogen verde se numără: resursa umană, poziţia geografică, resursele naturale şi infrastructura aflată în dezvoltare. Implementarea proiectelor industriale sustenabile beneficiază de soluţii de finanţare variate, inclusiv fonduri europene şi naţionale, obligaţiuni verzi, contractele PPA (Power Purchase Agreement) etc.

“Tranziţia către o industrie sustenabilă este un drum lung, cu multe provocări iar toţi actorii implicaţi trebuie să se angajeze în contribuţia lor pentru ca România să-şi valorifice atuurile şi să profite de agenda europeană, construind astfel o industrie şi o economie competitive pe termen lung. Susţinem demersul ACS şi contribuim cu experienţa de peste 100 de ani a companiei Linde, care este unul dintre liderii globali în producţia de gaze industriale, inclusiv hidrogen verde, precum şi în aplicaţii ale acestora”, a spus Alexandru Bădescu, Head of On-Site Supply, Linde Gaz România.

În prezent, Linde a realizat şi dezvoltă ample proiecte de decarbonare industrială şi hidrogen verde în Europa, SUA şi Orientul Mijlociu.

Asociaţia pentru Combustibili Sustenabili (ACS) este o iniţiativă est-europeană pentru adaptarea investiţiilor străine directe la mediul local şi facilitarea colaborării dintre companii pentru atingerea unor obiective specifice într-un mediu juridic şi de reglementare bine definit. ACS asistă, de asemenea, sistemul public pentru a oferi instrumente necesare dezvoltării mediului de business pe baza unor strategii de succes pe termen mediu şi lung.

Unul dintre proiectele cheie ACS în România a fost contribuţia la efortul interinstituţional de a dezvolta Strategia Naţională pentru Hidrogen.

Linde este unul dintre cei mai importanţi producători industriali din România, cu o gamă largă de gaze industriale, alimentare, tehnice, speciale şi medicinale, printre care oxigen, azot, argon hidrogen, dioxid de carbon, acetilenă, heliu, gaze de protecţie la sudare, gaze de înaltă puritate, amestecuri de gaze şi refrigerenţi. Gazele oferite sunt disponibile în diverse forme de livrare, în funcţie de volumele necesare clientului, de la gaze îmbuteliate, lichefiate, până la sisteme de producţie on-site.

Având sediul administrativ în Timişoara, compania operează la nivel local mai multe unităţi de separare a aerului în Galaţi, Râmnicu Vâlcea şi Oţelu Roşu, fabrici de acetilenă la Timişoara şi Galaţi şi instalaţii de producere sau îmbuteliere a hidrogenului la Galaţi, Brazi, Buzău, Târgovişte şi Râmnicu Vâlcea. La acestea se adaugă staţii de îmbuteliere gaze din aer, acetilenă şi dioxid de carbon la Timişoara, Cluj Bucureşti şi Galaţi. Linde Gaz România are peste 60 de parteneri locali de distribuţie.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (16/01/2025)

Procedura privind plata fractiilor rezultate din operatiunea de consolidare

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (16/01/2025)

Tranzactii intre parti afiliate - DEER - EFSA

STK EMERGENT (STK) (16/01/2025)

Calendar financiar 2025

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (16/01/2025)

Disponibilitate vot on-line AGA 5 februarie 2025