Update articol:

Asociația Pro Consumatori a dat în judecată Guvernul României, pentru anularea Strategiei 5G

Foto Facebook Foto Facebook
*Oficialii ANCOM au explicat că tehnologia 5G nu dăunează sănătății

Asociația Pro Consumatori, împreună cu Asociația Alianța Părinților și Asociația Pro Vita Filiala București au atacat în contencios administrativ Hotărârea de Guvern nr. 429/2019 pentru aprobarea Strategiei 5G pentru România, solicitând instanței de judecată anularea acesteia, potrivit unui comunicat.

Cererea de chemare în judecată face obiectul dosarului cu nr.5/2/2020 și se află pe rolul Curții de Apel București, Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, iar instanța a stabilit primul termen de judecată pentru data de 20 octombrie 2020.

Asociația Pro Consumatori, membru fondator al Coaliţiei Stop 5G România, consideră că Guvernul României nu manifestă niciun fel de responsabilitate față de sănătatea populației României, apreciind ca tehnologia 5G prezinta pericole pentru mediu, oameni şi orice altă formă de viaţă. 

“Promotorii Agendei 5G în România nu au ținut cont de îngrijorările oamenilor de știință cu probitate morală și științifică, cum este de exemplu și profesorul emerit de biochimie și știinte medicale, Martin Pall, de la Universitatea de Stat din Washington, care au atras atenția asupra impactului devastator pe care îl are această tehnologie asupra ecosistemului. Atât cabinetul Dăncilă, cât și cabinetul Orban, au susținut fervent agenda industriei telecom prin proiecte de acte normative care au creeat facilități de natură fiscală și de dezvoltare a infrastructurii 5G. Autorizarea implementării tehnologiei 5G prin ordonanțe de urgență emise de Guvernul României fără a arăta existența unei situații extraordinare care să justifice utilizarea acestui instrument de legiferare, încalcă principiul separației puterilor în stat. Totodată, Guvernul României în demersurile sale legislative cu dedicație pentru industria telecom nu a ținut cont de principiul precauției așa cum este acesta formulat în articolul 191 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Guvernul României nu a ținut cont în demersurile sale legislative pro industrie telecom de obligațiile asumate prin tratatele și convențiile europene și internaționale la care România a aderat după cel de-al doilea război mondial. Toate acestea au determinat Asociația Pro Consumatori să dea în judecată Guvernul României, solicitând instanței de judecată constatarea nulității absolute a Hotărârii de Guvern nr. 429/2019 pentru aprobarea Strategiei 5G pentru România, respectiv anularea acesteia”, a spus Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori.

În schimb, oficialii ANCOM au explicat că tehnologia 5G nu dăunează sănătății. Președintele ANCOM Sorin Grindeanu a spus recent că va lansa o campanie de informare a populației. Multe dezinformări pe această temă vin din direcția Rusiei, iar oamenii au legat chiar răspândirea coronavirusului de antenele 5G, ceea ce e fals, a explicat, recent, Sorin Grindeanu la Digi24.

„De fiecare dată când omenirea a făcut un salt tehnologic au existat și asemenea luări de poziție. În momentul în care a s-a trecut la locomotivele cu abur, vă rog să verificați presa de atunci, așa cum era ea, și o să vedeți păreri ale multora, specialiști din acea perioadă, la 1800, care spuneau că dacă trenul merge cu mai mult de 40 de kilometri la oră se lichefiază organele. Am dat acest exemplu tocmai ca să explic mai bine frica de 5G, de tehnologie”, a explicat președintele ANCOM. „Să știți că nu se ajunge în acest stadiu în care suntem acum fără studii ale OMS, fără impactul pe care l-ar avea acea tehnologie asupra corpului uman”, a argumentat președintele ANCOM.

Totodată, Asociația Pro Consumatori anunta ca a luat act cu satisfacție față de comunicatul Academiei Române „Implementarea rețelei 5G și posibilele probleme de sănătate publică”, făcut public la data de 27 august 2020, pe site-ul instituției prin intermediul căruia cea mai importantă instituție de cultură și de știință a României își exprimă îngrijorarea față de consecințele grave asupra sănătății publice pe care le poate avea implementarea tehnologiei 5G la nivel național! (https://acad.ro/mediaAR/pctVedereAR/2020/d0827-Tehnologia5G.pdf).

Mentionam ca linkul nu mai este activ, comunicatul fiind retras de pe siteul Academiei.

Academia Română: “Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației”

Fizicianul Cristian Presură desfiinţează comunicatul Academiei Române privind tehnologia 5G; între timp, Academia a scos comunicatul de pe site

BVBStiri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (25/11/2020)

Comunicat privind aprobarea de catre ANRE a Planului de Dezvoltare SNT 2020-2029

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (25/11/2020)

Convocarea AGOA din data de 6/7 ianuarie 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (25/11/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN, SDTS si EFSA

VES SA (VESY) (25/11/2020)

Neintrunire cvorum AGA O & E 25.11.2020