Update articol:
SCRISOARE CĂTRE MINISTERUL FINANȚELOR

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare vrea dezbatere publică la transformarea programului Prima Casă

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat Ministerului Finanțelor Publice, printr-o adresă, la începutul acestei săptămîni, să organizeze o întâlnire la care să se dezbată public proiectul de OUG care vizează transformarea programului Prima Casă.

De asemenea, AURSF a transmis Ministerului Finanțelor Publice și un document care conține mai multe amendamente la formă propusă a noului program “O familie, o casă”.

AURSF solicită Ministerului Finanțelor Publice că finanțarea beneficiarilor programului să se realizeze obligatoriu la o dobânda fixă. Având în vedere garanția oferită de stat, AURSF propune că procentul de dobânda fixă aplicat acestui tip de credite să nu poată depăși nivelul de 4%.

AURSF precizează: “În plus, am solicitat că deducerea de un punct procentual la dobânda să fie aplicată și persoanelor cu handicap grav, nu doar celor cu mai mulți copii”.

De asemenea, AURSF solicită că, atât în acest caz, cât și în toate reglementările care îi vizează pe consumatori, toate valorile să fie exprimate în moneda națională (în lei).

“Este inadmisibil că însuși Ministerul Finanțelor Publice să propună că într-un act normativ care îi vizează pe consumatori să se facă referire la prețuri în euro. Solicităm de urgență autorităților elaborarea de urgență a unui act normativ care să elimine posibilitatea că firmele să se acopere de riscul valutar pe spatele consumatorilor, oferindu-le produse și servicii în euro, pe teritoriul României”, declara Alin Iacob, președintele AURSF.

În plus, AURSF dorește să primească clarificări asupra motivelor care au stat la baza modificării radicale, în detrimentul consumatorilor, a formei inițiale a programului “O familie, o casă”, lansat în dezbatere publică în cursul lunii mai a.c.

AURSF a realizat, în trecut, mai multe acțiuni similare la nivelul Ministerului Finanțelor Publice.

Două solicitări au vizat actul normativ prin care s-a instituit Comitetul Național de Supraveghere Macroprudentiala, una a vizat proiectul de act normativ prin care s-a transpus regulamentul privind limitarea comisioanelor interbancare la carduri (MIF Regulation), una a vizat proiectul MFP de conversie cu discount și garanții de stat pentru consumatorii cu credite în franci elvețieni, iar una a vizat tot o inițiativă de modificare a programului Prima Casă.

De asemenea, tot la inițiativa AURSF, după mai multe runde de discuții, Ministerul Finanțelor Publice a fost de acord să îi excepteze de la plata impozitului pe cei care au solicitat darea în plată.

BVB | Știri BVB

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/01/2023)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (30/01/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 ianuarie - 27 ianuarie 2023