Update articol:
Mugur Isărescu şi Bogdan Chiriţoiu, chemaţi la audieri la Comisia economică a Senatului

Atac la adresa BNR al senatorului Daniel Zamfir: ”Să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor” (video)

Senatorul Daniel Zamfir. Senatorul Daniel Zamfir.

BNR îi răspunde că are “probleme de înțelegere a pieței” și că face “un lung șir de confuzii”

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR. El a susţinut că indicele în funcţie de care sunt calculate ratele la bănci este “aranjat şi trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu ştiinţa şi cu implicarea directă a Băncii Naţionale”.

În replică, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a spus că parlamentarul are “probleme de înțelegere a pieței” și că face “un lung șir de confuzii”.

“Piața ROBOR funcționează de mai bine de 10 ani si acum s-a trezit dânsul să spună că e manipulată. (….) A venit cu mailuri de acum 10 ani. Face un lung șir de confuzii și reintrepretări și încearcă sa lanseze o confuzie totală”, a declarat, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al BNR, citat de Hotnews.

El a mai spus că senatorul ALDE are “probleme de înțelegere a pieței” și că mecanismul pentru ROBOR este unul extrem de transparent, fiind comunicat în permanență de BNR.

Conferință de presă a senatorului ALDE Daniel Zamfir : "Adevărul despre #ROBOR"

Publicată de ALDE – Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor pe Duminică, 20 ianuarie 2019

Daniel Zamfir a declarat, potrivit Mediafax: „Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitaţi să prezinte explicaţii Mugur Isărescu, preşedintele Consiliului Concurenţei şi toţi autorii implicaţi. Am decis să fac publice aceste informaţii înainte de audiere pentru că eu le consider de interes public deosebit. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei pieţe libere, este o înţelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei”.

Senatorul ALDE a explicat mecanismul prin care BNR umflă ROBOR. În acest sens a prezentat documente cu date despre ROBOR şi cu declaraţii contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigaţii începute 2008 şi încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie.

„Investigaţia a început în 2008 şi s-a terminat în 2011, însă s-a terminat fără nicio rezoluţie. Nu a fost tras nimeni la răspundere şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe. Trebuia să existe un ordin al preşedintelui de închidere a acestei investigaţii să ştim că nu este nimic acolo. Pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la dosar. Dacă aceste documente fac obiectul cercetării altor instituţii ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate găsi aceste documente la Consiliul Concurenţei sau la Comisia economică, le pot prezenta oricând”, a declarat Daniel Zamfir.

„ROBOR este aranjat între bănci, este umflat în funcţie de cotaţiile alese de BNR şi care stabilesc dobânda la care să se împrumute, când de fapt ROBOR ar trebui să se calculeze în funcţie de tranzacţiile între bănci. O să vedeţi ce diferenţă mare există între indicele ROBOR calculat în funcţie de cotaţii. Astăzi ROBOR se calculează în felul următor: 10 bănci sunt alese, apoi timp de 15 minute, ele stabilesc o cotaţie la care se împrumută ele între ele. După 15 minute încetează procedura de fixing, de stabilire a ROBOR, după care în cursul zilei se continuă procedura de împrumut între bănci. Veţi vedea că, după acele 15 minute,  dobânda e mult mai mică. De asta spun că cer BNR ca de mâine să pună capăt acestei practici şi prin pârghiile pe care le are să stabilească ROBOR în funcţie de tranzacţiile care se fac şi nu în funcţie de cotaţii, pentru că veţi vedea că sunt bănci care cotează intenţionat la valori mari, doar ca să ridice acest indice al ROBOR care afectează de ani de zile împrumuturile românilor”, a mai explicat Zamfir.

Senatorul ALDE a adăugat că s-a întrebat şi dacă BNR intervine în cursul valutar, în contextul în care cursul de schimb leu/euro a ajuns vineri la un maxim istoric de 4,6975 lei, precizând că Mugur Isărescu va fi întrebat şi despre aceste aspecte.

„BNR intervine în cursul valutar? Creşterea de zilele astea a cursului valutar este sau nu cu intenţie din partea BNR? Răspunsurile acestea le vom afla, sper, la audierea domnului Isărescu la Comisia economică”, a mai spus parlamentarul ALDE.

De asemenea, el a anunţat că toate aceste lucruri vor fi discutate, săptămâna viitoare, în Comisia economică a Senatului.

Întrebat ce va face în cazul în care Mugur Isărescu şi Bogdan Chiriţoiu nu vor veni la audiere, Daniel Zamfir a spus că nu vrea să se gândească la acest lucru, însă a amintit despre obligaţia de a participa la audierea unei comisii, invocând cazul Laurei Codruţei Kovesi care a fost chemată în mai multe rânduri la comisia specială de anchetă a alegerilor din 2009, iar fosta şefă a DNA a refuzat participarea.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/05/2022)

Nuclearelectrica si NuScale anunta amplasamentul primului reactor modular mic

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (23/05/2022)

Rascumparare actiuni proprii perioada 16-20.05.2022