Update articol:

Audieri miniştri/Roman: Încheierea proiectului RO-NET, la începutul anului viitor

Ministrul propus la Cercetare, Inovare şi Digitalizare, Florin Roman, a declarat, miercuri, că angajaţii din domeniul IT, cercetării, inovării şi digitalizării vor fi exceptaţi în continuare de la plata impozitului pe venit şi a arătat că intenţionează închiderea, la începutul anului viitor, a proiectului RO-NET, care prevede conectarea la internet, prin intermediul fibrei optice, a 700 de localităţi din zone izolate, potrivit Agerpres.

“Ceea ce mă îngrijorează este că sunt declanşate proceduri de proiectare, execuţie pe diferite proiecte care sunt fie stagnate, fie încetinite, fie nu sunt recepţionate şi aici o să mă refer strict la un exemplu concret, la proiectul RO-NET, care presupune infrastructură de comunicaţii prin fibră optică în aşa zisele zone albe, în special în localităţi cu populaţie redusă, în zone de munte, în zone greu accesibile, în care operatorii privaţi practic nu-şi doresc să facă investiţii dintr-un motiv foarte simplu, nu prea au abonaţi, iar la dânşii totul se calculează pornind de la profit şi atunci statul a găsit această soluţie de a finanţa introducerea fibrei optice în aproape 700 de localităţi ale României care au fost împărţite pe 7 loturi şi unde din păcate avem întârzieri masive”, a spus Roman, la audierile din comisiile de specialitate.

El a arătat că acest proiect vizează aproximativ 180.000 de gospodări, 400.000 de cetăţeni şi 8.000 de firme private şi instituţii, dar că acesta are două impedimente pentru a fi recepţionat.

“Înţeleg că există două impedimente la recepţia finală – unul este cel referitor la faptul că, potrivit contractului, loturile trebuie trebuie închise şi recepţionate în întregime, dar aici am discutat cu juriştii şi există posibilitatea unor acte adiţionale pe loturile finalizate pentru partea de recepţie finală şi înţeleg că există şi un interes mărunt în comparaţie cu interesul de a avea aceste 700 de localităţi cu fibră optică, sunt şi funcţionari în cadrul ministerului care fac parte din aceste proiecte şi pe perioada în care ele sunt deschise încasează şi alţi bani decât salariul de angajat al ministerului sau al agenţiei. Acest lucru nu va mai fi posibil în viitor decât în zonele în care se produce plus valoare. Dacă cineva se gândeşte că va ţine România blocată şi nu vom da drumul la cele 700 de localităţi doar pentru ca unii să-şi mai ia un ban în plus, acest lucru, dacă voi fi ministru, nu va mai fi posibil, iar la începutul anului îmi propun să închidem toate cele şapte loturi care sunt aproape de recepţia finală. Vorbim de investiţii de peste 72 de milioane de euro făcute până în prezent dintr-un total de peste 80 de milioane de euro”, a spus Roman.

El a arătat că mai există şi alte proiecte blocate.

De asemenea, ministrul propus a precizat că angajaţii din domeniul IT, cercetării, inovării şi digitalizării vor fi exceptaţi în continuare de la plata impozitului pe venit.

“În programul de guvernare am convenit ca acea facilitate fiscală pentru cei care lucrează în zona de IT, cercetare, inovare, digitalizare, referitoare la neimpozitarea (n.r. salariului) va rămâne în continuare. Vorbim de un impact bugetar de 900 de milioane de lei”, a spus Florin Roman.

Printre priorităţi, ministrul propus a menţionat modernizarea reţelei Radiocom, centrarea Poştei Române pe nevoile clienţilor şi educaţia digitală.

Florin Roman şi-a prezentat şi activitatea profesională şi a arătat că nu a plecat “din aceste zone având sechele sau scheleţi în dulap”.

BVB | Știri BVB

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Notificari - detineri > 5%

ROPHARMA SA (RPH) (03/12/2021)

Raport auditor S1 2021 - art. 108 Legea 24/2017 (R)