Update articol:
LIVE TEXT Comisiile parlamentare de specialitate (Actualizare Componența Consiliului):

Leonardo Badea rămâne președintele ASF

* Dan Armeanu a fost singurul audiat pentru postul de vicepreședinte pentru pensii private
*Leonardo Badea: Sunt convins că piața de capital va îndeplini statutul de piață emergentă
*Viorel Ștefan: “Piața de capital trebuie adusă la un nivel, la care poate asigura un debușeu pentru nevoile investiționale ale fondurilor de pensii și asiguratorilor”.

 

ACTUALIZARE  Comisiile parlamentare de buget și economice au votat, astăzi, o nouă componență a Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Leonardo Badea a rămas președinte al instituției. Badea a primit 39 de voturi pentru, 21 împotrivă și 1 abținere.

Ceilalți membri executivi ai Consiliului ASF votați sunt Doina Dascălu  – primvicepreședinte (40 de voturi pentru, 21 de abțineri), Marius Bota – vicepreședinte pentru piața de capital (39 voturi pentru, 21 împotrivă, 2 abțineri), Cristian Roșu – vicepreședinte pentru asigurări (39 voturi pentru, 21 împotrivă, 2 abțineri), Dan Armeanu – vicepreședinte pentru pensii private (41 pentru, 16 împotrivă, 5 abțineri).

Membri neexecutivi sunt Birtalan Joszef (41 pentru, 0 împotrivă, 21 abțineri), Grădinescu Gabriel (41 pentru, 21 împotrivă, 0 abțineri), Aura Socol (41 pentru, 17 împotrivă, 4 abțineri) și Ovidiu Wlassopol (40 pentru, 21 împotrivă, 1 abținere).

Viorel Ștefan, contracandidatul lui Badea la președinția ASF, a obținut un singur vot pentru, iar 60 de parlamentari s-au abținut.

……

Parlamentarii din Comisiile de buget și economice din Senat și Camera Deputaților îi audiază, astăzi, pe candidații pentru noul Consiliu al Autorității de Supraveghere Financiară.
În cursă, s-au înscris, inițial, 33 de candidați. Pentru funcția de președinte sunt cotați cu șanse vicepremierul Viorel Ștefan și actualul președinte ASF Leonardo Badea.

Lista candidati ASF

 

ACTUALIZARE 14.20

Audierile candidaților pentru noul Consiliu ASF s-au încheiat. Claudia Sava a păstrat candidatura doar pentru membru neexecutiv.

ACTUALIZARE 13.07

Marius Budai a anunțat că unii candidați s-au retras, astfel că audierile pentru funcția de vicepreședinte pensii private s-au încheiat. Astfel, pare că Dan Armeanu este cel care va și obține postul vizat. Încep audierile pentru membrii neexecutivi.

Vicențiu Constantinoiu este primul candidat care a venit cu o prezentare.

ACTUALIZARE

Au început audierile pentru postul de vicepreședinte pentru pensii private, cu Dan Armeanu, actualmente membru neexecutiv în Consiliul ASF.

ACTUALIZARE 12.44

Cristian Roșu, directorul general la Fondul de Garantare a Asiguraților, este audiat pentru postul de vicepreședinte pentru asigurări.

ACTUALIZARE

Gabriel Grădinescu, care a fost audiat deja, a optat să rămână candidat pentru postul de neexecutiv.

ACTUALIZARE 12.40

Cornel Coca Constantinescu, vicepreședintele ASF pentru asigurări, este audiat pentru un nou mandat.

“În consiliu sunt propuneri ale sectorului, în cazul NN”,  a răspuns Cornel Coca Constantinescu referitor la amenda dată NN Pensii.

ACTUALIZARE 12.30

Ovidiu Wlassopol, primvicepreședinte ASF, a optat pentru candidatura la funcția de membru neexecutiv.

ACTUALIZARE

Andrei Stamatian, prim-vicepreședinte CEC Bank, a revenit asupra opțiunii inițiale și a decis să candideze pentru funcția de vicepreședinte piața de capital.

Andrei Stamatian: “Creditul Ioanei Băsescu a fost aprobat Banca Națională a României” (răspuns la o întrebare adresată de Daniel Zamfir).

ACTUALIZARE 12.08

Mircea Ursache, actualul vicepreședinte ASF pentru piața de capital, este audiat pentru aceeași funcție.

Mircea Ursache: “Mai sunt lucruri de făcut, precum Contrapartea Centrală, pentru dezvoltarea derivatelor, eliminarea unei alte minciuni naționale – cupoanele, care stau în Secțiunea I a Depozitarului Central, dar și promovarea la statutul de piață emergentă”.

Întrebat despre amenda dată de ASF directorului NN Pensii, Raluca Țintoiu, Mircea Ursache a spus că propunerile pe ordinea de zi a Consiliului ASF au venit din cadrul sectorului de pensii private.

Domnia sa a mai precizat că anchetele referitoare la manipularea pieței sau abuz de piață, în privința declarațiilor publice, se încheie fie prin constatarea că nu au fost elemente de manipulare, fie prin trimiterea informațiilor la DIICOT.

ACTUALIZARE 12.07

Andrei Stamatian, prim-vicepreședinte CEC Bank, a optat să candideze pentru funcția de vicepreședinte asigurări.

ACTUALIZARE 12.00

Mircea Oancea a rămas candidat pentru postul de membru neexecutiv, iar Claudia Sava, director Direcția Supraveghere și Control pentru piața de capital în ASF, candidează pentru postul de vicepreședinte piața de capital ASF.

ACTUALIZARE 11.48

Parlamentarii au trecut la audierea lui Adrian Mitroi.

ACTUALIZARE 11.45

Vicențiu Constantinoiu a precizat că rămâne candidat pentru postul de membru neexecutiv. Este audiat Gabriel Grădinescu, pentru postul de vicepreședinte piața de capital.

ACTUALIZARE 

Laurențiu Baranga lipsește de la audieri. Deputatul PSD Marius Sorin Bota este audiat pentru funcția de vicepreședinte piața de capital.

Lui Marius Bota i-au fost adresate mai multe întrebări tehnice, printre care ce este Fondul de Compensare. Acesta a răspuns: “Fondul de Compensare se accesează în mod nediscriminatoriu de cei îndreptățiți, există o restricție pentru investitorii instituționali. Despăgubirea este plafonată la 20.000 de euro”.

ACTUALIZARE 11.30

Elena Doina Dascălu, președintele Electrica, este audiată pentru postul de primvicepreședinte.

ACTUALIZARE

Parlamentarul Marius Sorin Bota a spus că va candida  pentru funcția de vicepreședinte pentru piața de capital

ACTUALIZARE 10.24

Mircea Ursache, vicepreședinte pentru piața de capital ASF, a spus că va candida pentru un nou mandat și renunță la candidatura pentru funcția de președinte.

ACTUALIZARE 11.18

Radu Toia, consilier în cadrul ASF, a precizat că rămâne candidat pentru funcția de președinte ASF.

Obținerea statutului de piață emergentă ar aduce piața noastră în atenția investitorilor internațional, cu impact asupra valorii acțiunilor tranzacționate pe bursă, potrivit lui Radu Toia.

Parlamentarii nu i-au adresat întrebări.

ACTUALIZARE

Vicepremierul Viorel Ștefan, candidat la funcția de președinte ASF, consideră că este necesară reașezarea strategiei ASF pe noi coordonate.

Viorel Ștefan: “Piața de capital trebuie adusă la un nivel , la care poate asigura un debușeu pentru nevoile investiționale ale fondurilor de pensii și asiguratorilor”.

Viorel Ștefan: “Piața AeRO, care trebuia să înlocuiască piața Rasdaq, ar trebui să aibă reguli de transparență. Din păcate, la noi, condițiile de transparență împovărează societățile listate. Convocarea unei Adunări Generale costă aproximativ 1000 de euro, cost mult prea mare pentru o companie mică”.

Claudiu Năsui i-a adresat o întrebare tehnică lui Viorel Ștefan – să explice modelul CAPM (Capital Asset Pricing Model). Viorel Ștefan a oferit un răspuns corect, precizând că este un model de evaluare a activelor în funcție de riscuri.

ACTUALIZARE 10.59

Brokerul Adrian Simionescu, candidat la funcția de președinte ASF, apreciază că legislația în domeniu este incoerentă. Parlamentarii nu i-au adresat întrebări.

ACTUALIZARE 

Andrei-Răzvan Micu a precizat că nu mai participă la audierile pentru postul de președinte, vizând postul de vicepreședinte pentru pensii private.

ACTUALIZARE 10.38

A început audierea lui Leonardo Badea, actualul președinte al ASF. Acesta a precizat că urmărește dezvoltarea piețelor financiare și protecția consumatorilor, dar și evoluția noastră în construcția europeană.

În caz de insolvență a entităților supravegheate, urmăm procedurile legale, a spus Leonardo Badea, răspunzând unei întrebări adresate de Daniel Zamfir.

Președintele ASF a spus că are experință în domeniul financiar din 2009, răspunzându-i lui Claudiu Năsui care a contestat că îndeplinește criteriile legale privind experiența necesară funcției.

Parlamentarul USR Claudiu Năsui l-a mai întrebat pe Badea dacă Pilonul I de pensii are un randament și acesta se poate calcula. Pilonul I este un sistem public, pe sistem contributiv, deci nu are randament, a spus Leonardo Badea.

Acesta a fost întrebat de senatorul PNL Florin Câțu cum explică eșecul trecerii pieței de capital la statutul de piață emergentă. Domnul Badea a precizat că ASF poate sprijini trecerea la statutul de piață emergentă, dar este o chestiune care ține de Bursa de Valori. Domnia sa a mai spus că suntem în evaluarea agențiilor FTSE și MSCI și că este convins că vom îndeplini criteriile FTSE.

ACTUALIZARE 10.25

Un parlamentar a solicitat aplicarea votului secret. Marius Budăi a precizat că oricum acest lucru ar fi fost votat de comisii. Audierile încep cu candidații la funcția de președinte ASF. Candidații care s-au înscris la mai multe poziții vor trebui să își aleagă una singură.

ACTUALIZARE 10.21

Potrivit lui Marius Budăi, a fost depus un memoriu împotriva candidaților Cristian Roșu, Mircea Oancea, Ion Giurescu. Comisiile au respins contestația.

*ACTUALIZARE 10.20

Marius Budăi, președintele Comisiei de Buget din Camera Deputaților, a anunțat că s-au înscris 34 de candidați, din care s-au retras doi – Mititelu Sorin și Călin Rangu.

 

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020