Alianța pentru Unirea Românilor a ridicat mai multe întrebări legate de viitoarele cărți electronice de identitate, în contextul lansării lor la Cluj-Napoca.
Într-o postare pe Facebook, partidul enumeră „întrebările legitime” cu privire la noile documente.
- De ce nu apare tricolorul?
- De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?
- De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?
- Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?
La rândul său, deputatul PNL Pavel Popescu a scris: “Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului “GEN” în loc de “SEX” pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităților. Eroare pe care desigur, o vor repara”.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, citată de Romedic, termenul „sex” se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, ce sunt determinate din momentul concepției și se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței.
Pe de altă parte, termenul „gen” se referă la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, în special normele impuse de societate, aspecte pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și bărbați.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat luni că o primă etapă a implementării cărţii electronice de identitate va presupune testarea modului în care este utilizat acest document şi modul în care infrastructura răspunde cerinţelor tehnice.
“Aici vorbim de două etape – prima etapă – noi estimăm că va dura 5-6 luni, în care va fi emisă prima carte electronică de identitate şi vor fi introduse treptat în circulaţie cărţi electronice de identitate pentru persoane cuprinse între vârsta de 14 şi 18 ani şi pentru copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani. În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică de identitate şi modul în care infrastructura răspunde cerinţelor tehnice”, a spus Bode, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca.
El a menţionat că, potrivit reglementărilor europene – transpuse în legislaţia naţională, prima carte electronică de identitate trebuie să fie emisă cel mai târziu în data de 2 august 2021.
“Acest lucru se întâmplă, este un angajament al României, pe care, iată, îl onorăm. Astăzi se depune prima cerere. Apreciem că în acest proiect pilot vom emite aproximativ 5.000 de cărţi electronice de identitate până la finalul anului 2021, aici, la Cluj-Napoca”, a mai spus Bode.
Ministrul a explicat că va urma o a doua etapă, estimată să dureze aproximativ 4-5 luni, în care va creşte capacitatea de preluare a cererii şi volumul de cărţi electronice de identitate emise, în scopul determinării nevoilor de producţie.
“Pentru implementarea ambelor etape sunt disponibile în acest moment 200.000 de cipuri. Producerea cărţii electronice de identitate reprezintă un proces complex şi acesta nu poate fi finalizat într-un termen mai mic de 10 zile – aşadar vorbim de un termen de minim 10 zile în care aceasta poate fi înmânată, la care se adaugă perioada de transport, având în vedere că ele vor fi produse centralizat la Bucureşti. Este foarte important să avem toate răspunsurile la eventualele neajunsuri ale proiectului, pentru momentul în care vom intra în etapa naţională. Acest lucru se va întâmpla peste 18 luni”, a afirmat ministrul de Interne.