Update articol:

AURSF salută decizia Curții Constituționale a României (CCR) de validare a legii anti-cămătărie și îi solicită Președintelui României să o promulge în cel mai scurt timp posibil

  • După promulgarea legii, niciunui român nu i se va mai putea cere să plătească unui IFN mai mult decât dublul valorii creditului, existând de asemenea, și o plafonare a dobânzilor care pot fi percepute consumatorilor, în funcție de tipul, respectiv valoarea creditului.

 

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) salută decizia CCR de respingere a sesizării de neconstituționalitate depuse de un grup de parlamentari, referitoare la legea privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării prin intermediul instituțiilor financiare nebancare (IFN), cunoscută și ca legea anti-cămătărie.

AURSF îi solicită președintelui României să promulge legea în cel mai scurt timp posibil, pentru a-i ajuta pe toți românii aflați în situații extrem de dificile, în condițiile dobânzilor cămătărești practicate pe această piață de unele IFN-uri.

AURSF îi mulțumește public domnului senator Daniel ZAMFIR pentru perseverența, hotărârea și determinarea de care a dat dovadă pentru ca această lege să devină realitate, dar și pentru deschiderea de a prelua mai multe amendamente importante pentru consumatori propuse de AURSF.

Daniel Zamfir: Dobânzile aberante ale IFN au devenit istorie, Curtea Constituţională a respins contestaţia USR

 

De asemenea, AURSF mulțumește tuturor parlamentarilor care, prin votul lor favorabil, au făcut posibil acest rezultat.

După promulgarea legii, niciunui român nu i se va mai putea cere să plătească unui IFN mai mult decât dublul valorii creditului, existând de asemenea, și o plafonare a dobânzilor care pot fi percepute consumatorilor, în funcție de tipul, respectiv valoarea creditului.

De asemenea, pentru prima dată, consumatorii vor putea depune solicitările de rezolvare amiabilă a solicitării de reducere a dobânzilor, respectiv a costului total al creditului și prin intermediul asociațiilor de consumatori.

“Aproape 3 luni și jumătate au avut de așteptat românii cu credite la IFN-uri până când Curtea Constituțională a României a permis legii, după o amplă analiză, să avanseze în forma în care a fost aprobată de Parlamentul României, pentru a fi promulgată de Președintele României. Facem un apel de suflet către Președintele României să o promulge în cel mai scurt timp posibil, pentru a curma coșmarul cu care se confruntă un număr foarte mare de români, cei mai mulți dintre ei cu venituri mici și cu un grad redus de educație financiară”, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) – www.aursf.ro -este o asociație legal constituită, înființată în 2013, care reprezintă interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare. De asemenea, AURSF este o organizație care a contribuit în mod decisiv la elaborarea unei legislații echilibrate în zona serviciilor financiare, care să țină seama de drepturile consumatorilor și care să instituie o protecție adecvată a consumatorilor de servicii financiare.

Președintele AURSF este membru, din anul 2016, al Board-ului Better Finance, Federația Europeană a Investitorilor și Utilizatorilor de Servicii Financiare, iar din 2022 este președintele Grupului de Experți al Utilizatorilor de Servicii Financiare (FSUG), constituit pe langă Comisia Europeană.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025