Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 3,54 de lei (1,78%), până la valoarea de 202,1739 lei, de la 198,6284 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), aceasta fiind o valoare record.
Metalul preţios a mai trecut pragul de 202 de lei în data de 5 octombrie 2012, când a fost cotat la 202,0812 lei.
Şi pe piaţa internaţională, prețul aurului înregistrează creșteri importante, fiind la maximul ultimilor șase ani față de dolar. Analiștii consideră că preţul metalului galben a crescut atât de mult din cauza războiului valutar, al incertitudinilor legate de evoluția economiei globale și pe seama conflictului comercial dintre SUA și China, aurul fiind un refugiu pentru investitori.
Mai mult, băncile centrale din întreaga lume au cumpărat tone de aur în ultimii ani. Doar în primul semestru al acestui an, băncile centrale au cumpărat 374,1 tone, cea mai mare creștere a rezervelor din cei 19 ani în care World Gold Council înregistrează date.
Nouă bănci centrale și-au majorat rezervele în prima jumătate a anului cu cel puțin o tonă, dintre acestea remarcându-se Polonia, cu o remarcabilă achiziție în cel de-al doilea trimestru, de 100 de tone. Aceasta este cea mai importantă achiziție făcută pe piața aurului din 2009, când India a cumpărat 200 de tone de la FMI.
Rusia și-a continuat strategia de creștere a rezervelor de aur, cu achiziții de 94 de tone în prima jumătate a anului, cantitate comparabilă cu cele 105,3 tone achiziționate în prima jumătate a anului trecut.