Update articol:

Australia anunţă că este victima unui sofisticat atac cibernetic din partea unui ”actor statal”

Scott Morrison -Foto Twitter Scott Morrison -Foto Twitter

Australia este ţinta unui vast atac cibernetic al unui ”actor statal” care vizează sisteme informatice aparţinând Guvernului, administraţiilor şi întreprinderilor, a anunţat vineri premierul Scott Morrison, care a organizat de urgenţă o conferinţă de presă, la Canberra, pentru a-şi avertiza concetăţenii cu privire la ”riscurile specifice” la care sunt expuşi, potrivit presei internaţionale. 

”Organizaţii australiene din zona politică şi privată sunt vizate în prezent de către un actor statal sofisticat”, a anunţat el, în timp ce ministrul apărării sale a declarat că activitatea cibernetică dăunătoare „crește în frecvență, la scară, în rafinament și în impact”.

Guvernul australian nu a spus ce țară crede că este responsabilă de atac, limitându-se să anunţe că este „un actor de stat, cu capacități semnificative”. Premierul a refuzat să răspundă la o întrebare specifică dacă este China, după luni de tensiuni în relația cu Australia. 

Guvernul lui Morrison a înfuriat Beijingul după ce a îndemnat la o anchetă internaţională independentă cu privire la originea pandemiei covid-19 şi a denunţat o diplomaţie chineză agresivă şi necinstită.

Experții în securitate spun că China, Rusia și Coreea de Nord sunt singurele țări care se potrivesc cu descrierea făcută de premierul australian Scott Morrison.

Potrivit lui Morrison, ”atacul  ţinteşte organizaţii australiene într-o întreagă gamă de sectoare, la toate nivelurile Guvernului, economiei, organizaţiilor politice, serviciilor de sănătate şi alţi operatori ai unor infrastructuri strategice”.

Centrul australian de securitate cibernetică a emis, vineri, sfaturi cu privire la tehnicile utilizate în atacuri, pe care le-a descris „compromisuri de copy-paste”, deoarece atacatorul a copiat foarte mult din codul open-source.

Peter Jennings, șeful Institutului australian de politică strategică și fost funcționar principal al apărării, a declarat că China, Rusia și Coreea de Nord au capacități cibernetice sofisticate, dar este important să țină cont de motiv, intenție și scop. “Există o țară care are abilitatea, profunzimea capacității și un motiv real pentru a dori să o facă și aceasta este China”, a spus Jennings pentru Guardian Australia.

Jennings a spus că guvernul australian nu a nominalizat China pentur atac în încercarea de a trimite un semnal către Beijing pentru a-și modera comportamentul după tensiunile recente.

Morrison a spus că guvernul va lansa o nouă strategie de securitate cibernetică în lunile următoare și că va include și alte finanțări semnificative pentru consolidarea apărărilor.