Update articol:

Austria: Guvernul cancelarului Sebastian Kurz a căzut în urma unei moţiuni de cenzură

Sursa foto: Twitter

Heinz-Christian Strache a obţinut la alegerile europene un mandat de eurodeputat

 

Guvernul cancelarului Sebastian Kurz din Austria a căzut astăzi, după o moţiune de cenzură votată de partidele de opoziţie, fiind considerată o administrație îngrijorătoare în urma scandalui  video “Ibiza Gate” în care a fost implicat vice-cancelarul  Heinz-Christian Strache, care a şi demisionat între timp, informează Reuters.

Moţiunea de cenzură a fost susţinută de parlamentarii social-democraţi şi ai Partidului Libertăţii (de extremă-dreapta), care s-a aflat în coaliţia de guvernare cu Kurz până în urmă cu o săptămână când liderul său, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, a demisionat. Kurz a pus capăt alianţei şi a condus un guvern minoritar interimar.

Partidul Popular al lui Kurz a ieșit pe primul loc la alegerile pentru Parlamentul European de duminică, la numai o săptămână după scandalul Ibiza Gate. Conform presei străine, Kurz speră să-și folosească funcția de cancelar în timpul tranziției, ca o rampă de lansare pentru realegere, prezentându-se ca fiind mai mult o victimă a crizei politice declanșate de film.

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, trebuie să numească acum un nou cancelar pentru a forma un guvern care să obţină sprijinul parlamentului până la viitoarele alegeri naţionale, ce ar urma să fie organizate în septembrie.

Heinz-Christian Strache a obţinut la alegerile europene un mandat de eurodeputat

Fostul lider al extremei-drepte austriece, Heinz-Christian Strache, a obţinut la alegerile europene un mandat de eurodeputat, în pofida suspiciunilor de corupţie la adresa sa după publicarea unei înregistrări compromiţătoare care l-a costat postul de vicecancelar şi care este în prezent investigată de autorităţi.

Strache a obţinut mai mult decât cele 33.000 de voturi directe care îi erau necesare pentru a-şi asigura mandatul de eurodeputat, transmite agenţia APA, citată de AFP şi dpa. El se afla pe locul 42, şi ultimul, pe lista Partidului Libertăţii (FPOe). Dar sistemul electoral austriac le permite alegătorilor să recurgă la un ”vot direct”, bifând un nume de pe listă conform opţiunii lor. Nu este însă clar dacă el chiar va prelua mandatul de eurodeputat.

Cu puţin mai mult de o săptămână înaintea alegerilor europene, publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.

Între timp, Procuratura din Viena a anunţat că investighează circumstanţele realizării şi apariţiei acelei înregistrări compromiţătoare, fără să ofere detalii.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie