Update articol:

Austria vrea să introducă un moratoriu la rambursarea creditelor pentru consumatori şi firmele mici

pixabay.com pixabay.com

Austria va introduce un moratoriu la rambursarea creditelor pentru consumatori şi firmele mici afectate de pandemia de coronavirus, a declarat vineri ministrul de Finanţe, Gernot Bluemel, adăugând că măsura va acoperi aproximativ trei milioane de credite, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

La scurt timp după ce Austria a declarat starea de urgenţă, în urmă cu două săptămâni, Guvernul de coaliţie a anunţat un set de măsuri în valoare de 38 de miliarde de euro, aproximativ 10% din valoarea PIB-ului, destinate să ţină economia pe linia de plutire. Chiar dacă printre măsuri s-a numărat şi o schemă destinată să descurajeze concedierile, luna trecută rata şomajului în Austria a urcat la cel mai ridicat nivel de la debutul publicării datelor statistice în 1946.

“Dacă ţi-ai pierdut locul de muncă şi deci suferi de o diminuare a veniturilor sau dacă eşti un antreprenor şi nu mai ai venituri, acest lucru este de înţeles”, a spus Bluemel atunci când a fost întrebat cine va decide dacă un credit trece sau nu testul de rezonabilitate inclus în textul legii care are nevoie însă de aprobarea Parlamentului. “Banca dumneavoastră va şti foarte rapid acest lucru”, a mai spus Bluemel, adăugând că nu are o cifră cu privire la volumul total al creditelor afectate.

Ministrul austriac de Finanţe a mai prezentat şi un program conform căruia statul va garanta 90% din creditele în valoare de până la 120 de milioane de euro sau trei luni din cifra de afaceri a companiilor, însă acest ajutor este însoţit de interzicerea plăţii dividendelor timp de un an precum şi de cerinţa ca plata bonusurilor către membrii consiliului de administraţie să fie “strict limitată”.

Această asistenţă va veni sub forma unor credite cu dobânzi reduse cu maturitatea de până la cinci ani, cu opţiunea prelungirii pentru încă cinci. Obiectivul este evitarea apariţiei unei crize de lichidităţi. Pentru a se califica, o companie trebuie să opereze în Austria şi să aibă nevoie de lichiditate în Austria, iar faptul că are sediul în altă ţară nu o descalifică, a spus Bluemel.

Pe lângă această măsură, statul austriac va furniza granturi în valoare de până la 90 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din costurile fixe ale firmelor, precum chiria, electricitatea şi factura la telefon, precum şi bunurile perisabile sau sezoniere a căror valoare a scăzut cu cel puţin jumătate. Pentru a se califica, veniturile unei firme trebuie să fi scăzut cu cel puţin 40%, iar compania trebuie să fi luat măsuri pentru a păstra locurile de muncă.

Ambele măsuri sunt acoperite de un fond de 15 miliarde euro care face parte din pachetul total de 38 miliarde euro anunţat deja. 

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021