Autonom a încheiat primul semestru din 2023 cu venituri totale de 350,1 milioane lei, în creștere cu 46% faţă de primele 6 luni ale lui 2022 și un profit net de 12,2 milioane lei, în scădere cu 31% faţă de aceeași perioadă raportată anterior.
Cheltuielile operaţionale au crescut cu 43% în primele 6 luni ale anului, determinate
preponderent de creșterea cheltuielilor cu flota auto, a cheltuielilor salariale si a cheltuielilor administrative.
Activele totale ale Autonom au crescut cu 6% de la 31.12.2022 până la 30.06.2023, valoarea înregistrată fiind de 1.473.624.723 lei, cresterea datorându-se în principal evoluţiei flotei auto.
Rezervele de numerar au scăzut în primele 6 luni, cu 41%, ca urmare a investiţiilor efectuate pentru mărirea flotei auto.
Capitalul propriu a fost majorat cu 7%, iar profitul reinvestit a fost de 2.634.850 lei.
Datoriile pe termen lung au crescut cu 4% în primul semestru al lui 2023, iar datoriile curente s-au majorat cu 10%.
Rezultatele financiare la 30 iunie 2023:
Total venituri leasing operaţional: 181.843.159 lei (+42% faţă de S1 2022)
Total venituri rent-a-car: 55.396.271 lei (+33,2% faţă de S1 2022)
Total venituri vânzări mașini rulate: 66.803.880 lei (+60,9% faţă de S1 2022)
Profitul net al perioadei: 12.241.591 lei (-31,3% faţă de S1 2022)
Potrivit oficialilor Autonom, volatilitatea pieţelor internaţionale, perspectivele
geopolitice incerte generate de prelungirea conflictului ruso-ucrainean și de reconfigurarea relaţiilor între marile puteri economice, precum și turbulenţele economice determinate de crizele suprapuse din ultimii ani, au creat un climat economic destul de problematic: inflaţie ridicată, costuri de finanţare în creștere accelerată, pieţe de capital încetinite, lanţuri de aprovizionare încă perturbate.
“În acest context, ne-am străduit să dăm dovadă de rezilienţă, am luat măsuri adecvate pentru a atenua potenţialele riscuri, dar nu am încetinit deloc fructificarea oportunităţilor de a ne dezvolta business-ul. Conform principalilor indicatori de business, putem afirma că suntem în continuare o organizaţie antifragilă. Combinaţia dintre inflaţia mare, ratele ridicate ale dobânzilor și fluctuaţiile cursului valutar au avut impact asupra costurilor de operare și asupra marjelor de profit. Cu toate acestea, toate liniile de business au înregistrat o performanţă notabilă în perioada analizată și s-au dovedit a fi motoare de creștere ale companiei”.
Divizia de leasing operaţional a înregistrat venituri de 181,8 milioane lei, în creștere cu 42,1% faţă de aceeași perioadă a anului 2022. La acest rezultat financiar pozitiv au contribuit rezultatele determinate de dezvoltarea portofoliului de clienţi, lansarea unui nou produs de leasing operaţional green și a colaborărilor solide pe care le avem cu clienţii actuali care folosesc flote mici, medii sau complexe. Gradul de satisfacţie a clienţilor de leasing operaţional continuă să fie foarte ridicat, cu NPS (Net Promoter Score) constant peste 90%.
Serviciile de închirieri auto au contribuit în proporţie de 16% la veniturile totale, cu un rezultat de 55,4 milioane lei. Divizia de rent a car și-a majorat veniturile cu 33% prin fructificarea cererii în creștere din mediul de business și turism, dar și dezvoltarea serviciului de mașină de înlocuire în caz de accident rutier, un segment cu un potenţial încă insuficient exploatat. Conform raportului ASF, în 2022 au fost plătite 331.911 dosare de daună în România, iar din datele interne, Autonom estimează că doar 1,5% dintre potenţialii beneficiari au solicitat acest serviciu, ceea ce indică în continuare un potenţial semnificativ de creștere.
Oficialii Autonom spun: “După falimentele consecutive ale celor mai mari doi asiguratori din România, credem că în piaţa provocatoare a asigurărilor auto există acum premisele unei dezvoltări sănătoase și un fundament solid pe care putem construi și furniza tot mai multe servicii. Veniturile diviziei de vânzări mașini rulate au crescut în primele luni ale anului cu 61%, faţă de primul semestru al anului 2022, înregistrând venituri de 66,8 milioane lei. Un impact semnificativ în obţinerea acestor rezultate l-a avut menţinerea valorii de vânzare a mașinilor peste valoarea estimată la momentul contractării. Această performanţă superioară în valorificarea activelor a compensat în mare parte creșterea costurilor incluse în contractele
existente de leasing operaţional, care nu pot fi transferate asupra clienţilor (chiria lunară este fixă pe toată durata contractului)”.
Autonom a făcut pași importanţi pentru reducerea amprentei de carbon – prin electrificarea flotei, și nu numai. Iată câţiva dintre aceștia:
- Extinderea flotei green. În luna ianuarie, Autonom a comandat 200 de mașini electrice Tesla Model 3 și Model Y, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 10 milioane de euro. De asemenea, au mai intrat în flotă câteva zeci de autovehicule cu propulsie electrică din alte modele, precum Volkswagen ID.3, Renault Megane E-Tech, Dacia Spring, utilitarele Maxus. Capitalul investit a provenit în principal din finanţarea primită de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), ca parte a programului de tranziţie la o flotă cu emisii reduse de carbon.
- Lansarea unei soluţii adaptate de leasing operaţional pentru companiile care își doresc să facă pasul spre electrificarea flotei. Serviciul Business Green vine cu beneficii suplimentare faţă de serviciul clasic, pentru a reduce temerile clienţilor de trecere la o mașină electrică și pentru a simplifica procesul de tranziţie spre o flotă cu emisii 0. Costul total de exploatare a unei mașini electrice devine tot mai atractiv pentru flote, în anumite scenarii fiind deja mai
mic decât în cazul combustiei interne. - Proiecte de informare și consiliere, pentru a răspunde întrebărilor clienţilor pe tema electromobilităţii.
- Acţiuni pentru creșterea calităţii vieţii angajaţilor și dezvoltarea comunităţilor
Oficialii Autonom precizează: “Privim cu optimism moderat perioada următoare, raportându-ne la datele macroeconomice și mai ales la informaţiile din pieţele în care activăm. Chiar dacă ne așteptăm la incertitudini -asociate și modificărilor fiscale cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri, inflaţie încă ridicată, precum și o creștere economică lentă în zona euro, vom continua să lucrăm cu scenarii
și cu strategii agile, pentru a profita de oportunităţile de creștere și dezvoltare din piaţă. Afacerile trebuie să ţină cont de contextul macroeconomic, dar mai important este să performeze la nivel microeconomic și competiţional, într-un mod cât mai sustenabil. Ne așteptăm ca al doilea semestru din 2023 să fie unul foarte bun pentru Autonom și să încheiem un nou an de creștere susţinută și sănătoasă.
Atât ca operatori, dar și ca investitori, vom continua să dezvoltăm un ecosistem de mobilitate, prin introducerea de noi servicii și divizii de afaceri complementare, care să răspundă nevoilor diverse ale clienţilor și partenerilor noștri”.