-
Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă (SEC) a răspuns vineri la acuzațiile conform cărora agenția îi hărțuieşte pe Tesla și pe CEO-ul Elon Musk prin efectuarea de investigații continue.
-
SEC l-a acuzat anterior pe Musk de fraudă în 2018
Comisia americană pentru valori mobiliare și burse de valori (Securities and Exchange Commission – SEC) a trimis vineri o scrisoare unui judecător federal, ca răspuns la acuzațiile CEO-ului Tesla, Elon Musk, potrivit cărora agenția ar fi „încălcat promisiunile” și s-a angajat într-un „model de conduită” care a ajuns la hărțuire, după un acord de reglementare anterior, potrivit CNBC.
În septembrie 2018, SEC l-a acuzat pe Musk că a făcut declarații „false și înșelătoare” către investitori, după ce acesta a anunțat prin Twitter că și-a asigurat finanțare pentru o achiziție privată a Tesla la 420 de dolari pe acțiune. În urma tweet-urilor sale, acțiunile Tesla au intrat într-o perioadă de volatilitate neobișnuită, iar afacerea la care a făcut aluzie Musk nu s-a materializat niciodată.
Tesla, Musk și SEC au încheiat în cele din urmă un acord de reglementare revizuit în 2019 pentru a rezolva acuzațiile.
Ca parte a acordului, Musk a trebuit să renunțe temporar la rolul său de președinte al consiliului de administrație al Tesla și să plătească individual o amendă de 20 de milioane de dolari. Tesla a trebuit să plătească o amendă de 20 de milioane de dolari.
Musk și Tesla au convenit că celebrul CEO va avea conținutul postărilor sale de pe rețelele de socializare aprobat de un expert în dreptul valorii mobiliare, înainte de a le publica, când acestea conțineau informații comerciale importante. Cele 40 de milioane de dolari pe care i-au plătit urmau să fie distribuite acționarilor Tesla după aceea.
Într-o scrisoare trimisă instanței în numele lui Musk și Tesla joi, avocatul Alex Spiro a sugerat că SEC a ignorat datoria de a remite acele 40 de milioane de dolari acționarilor Tesla.
Stephen Buchholz de la SEC a răspuns vineri, spunând că agenția face de fapt progrese în această sarcină, care este destul de complexă. El a menționat că Tesla nu a exprimat niciodată vreo îngrijorare agenției cu privire la acest lucru și că personalul SEC se așteaptă să prezinte un „plan de distribuție propus” către instanță pentru aprobare până la sfârșitul lunii martie 2022.
Avocatul lui Musk, Spiro, a sugerat, de asemenea, că SEC nu s-a concentrat pe remitențe, deoarece a fost prea ocupată să investigheze și să emită mai multe citații către Tesla. Avocatul a scris: „SEC pare să-i vizeze pe domnul Musk și Tesla pentru o investigație neîntreruptă, în mare parte pentru că domnul Musk rămâne un critic deschis al guvernului”.
Luptele lui Musk cu autoritățile de reglementare tind să fie publice și dezordonate, incluzând uneori batjocuri vulgare. CEO-ul și-a exprimat nemulțumirea față de SEC pe Twitter în mai multe ocazii, inclusiv în octombrie 2018, când a numit agenția „comisia de îmbogățire a vânzătorilor în lipsă”, iar în iulie 2020, când a scris: „SEC, acronim din trei litere, cuvântul din mijloc este Elon.”
Spiro a sugerat, de asemenea, că activitatea de investigație în curs a SEC pare „calculată pentru a reduce” drepturile lui Musk la Primul Amendament.
Într-un dosar financiar recent pentru al patrulea trimestru al anului 2021, Tesla a dezvăluit că a primit o citație de la SEC la sfârșitul anului trecut. Documentele spuneau: „La 16 noiembrie 2021, SEC ne-a emis o citație pentru a căuta informații despre procesele noastre de guvernanță în ceea ce privește conformitatea cu acordul SEC, astfel cum a fost modificat”.
Scrisoarea SEC de vineri către instanță a susținut că Tesla nu a urmat procedurile adecvate pentru a contesta orice citație pe care agenția a emis-o în calitate de organism de reglementare independent, în afară de procedurile judiciare.