Update articol:

Autoritatea financiară americană susţine că urmăreşte evoluţiile de pe piaţă pe fondul aprecierii acţiunilor de tip “meme stocks”

investitori bursa Sursa Pixabay

Autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din SUA (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC) a anunţat luni că observă cu atenţie piaţa şi caută semne de nereguli şi manipulare, în condiţiile în care micii investitori continuă să alimenteze aşa-numitele “meme stocks”, transmite Reuters.

În ultimele săptămâni, acţiunile lanţului de cinematografe AMC Entertainment au înregistrat creşteri explozive, după ce au devenit, la fel ca şi lanţul de magazine de jocuri video GameStop Corp la începutul anului, preferatele micilor investitori de retail. Luni dimineaţa, titlurile AMC au înregistrat un nou salt de 20%, în pofida unor date fundamentale îndoielnice, ceea ce a generat îngrijorări în rândul autorităţilor de reglementare că investitorii ar putea suferi pierderi substanţiale dacă acţiunile AMC se vor prăbuşi brusc.

“Personalul SEC continuă să monitorizeze piaţa în lumina volatilităţii înregistrate de unele acţiuni pentru a stabili dacă au fost orice perturbări pe piaţă, tranzacţii manipulative sau alte nereguli. În plus, vom acţiona pentru a proteja investitorii de retail dacă se vor descoperi încălcări ale legislaţiei”, a informat Autoritatea de reglementare bursieră într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Anterior, SEC a anunţat că a demarat o investigaţie asupra evoluţiei acţiunilor lanţul de magazine de jocuri video GameStop Corp în cursul lunii ianuarie, urmărind în special dacă traderii au utilizat mesaje online pentru a-i păcăli pe alţi investitori să intre şi ei la cumpărare şi să alimenteze creşterea cotaţiilor.

Săptămâna trecută, AMC a ajuns la un moment dat la o capitalizare de piaţă de 31 de miliarde de dolari, în condiţiile în care anul trecut, pe fondul crizei provocate de pandemia de Covid-19 care a închis cinematografele la nivel global, valoarea de piaţă a AMC era de 500 de milioane de dolari. AMC valorează acum mai mult decât operatorul aerian Delta Air Lines şi grupul alimentar Tyson Foods, în ciuda estimărilor conform cărora lanţul de cinematografe va obţine doar o fracţiune din veniturile celor două firme.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative