Update articol:
FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL

Avocat Victor Stănilă: Autorității de Supraveghere Financiară i s-au dat atribuții de organ judiciar, în ce privește cercetarea abuzului de piață, ceea ce este nepermis – VIDEO

Modificările legislative, ca urmare a transpunerii directivelor europene în domeniul pieței de capital, au adus atât aspecte pozitive, cât și negative, a spus Victor STĂNILĂ, Managing Partner la Victor Stănilă Law Office, la Forumul Pieței de Capital, ediția a III-a, organizat de Financial Intelligence.

El a precizat că, prin aceste modificări, Autorității de Supraveghere Financiară i s-au dat atribuții de organ judiciar, în ce privește cercetarea abuzului de piață, ceea ce este nepermis și ar putea fi declarat neconsituțional.

Domnul Stănilă a menționat că, în raport cu dispozițiile Codului de Procedură Penală, organele judiciare sunt strict prevăzute de lege: “În Legea 158, s-au introdus prerogative pentru ASF, în sensul de a efectua percheziții, de a ridica anumite bunuri, documente relevante în ceea ce privește investigarea abuzului de piață.

Regulamentul european 586/2014, în baza căruia a fost actualizată legislația națională în ce privește abuzul de piață a permis statelor membre să aplice sancțiuni administrative când faptele nu reprezintă infracțiune. Din acest punct de vedere, România a ales un sistem mixt. Astfel că abuzul pe piață este sancționat atât contravențional, cât și penal.

Actuala reglementare, cum a fost modficată prin legea 158, vorbește despre faptul că toate documentele, înscrisurile, bunurile ridicate de ASF constituie mijloace de probă în cadrul procesului penal, deși ASF nu e abilitată să deruleze o activitate judiciară.

Din acest motiv, această nouă reglementare e susceptibilă de a fi declarată neconsituțională. Avem un precedent, în ce privește legislația ANAF. CCR, prin decizia 72/2019, a statuat faptul că nu pot fi culese probe anterior demarării unei cercetări penale, prin emiterea unei ordonanțe de începere a urmăririi penale in rem. Consider că avem o vulnerabilitate în legislație, prin faptul că aceste documente și înscrisuri nu vor putea constitui mijloace de probă dacă vom fi în prezența unor infracțiuni”.

Potrivit lui  Victor Stănilă, legislația pieței de capital este stufoasă și se simte nevoia de a avea norme clare, precise și previzibile.

Referitor la prevederile binevenite preluate din regulamentele europene, avocatul s-a referit la obligația legală clară în ceea ce privește politica de remunerare în cadrul emitenților: “Pentru protecția acționarilor, aceștia au dreptul să știe cu cât și în funcție de ce criterii sunt remunerați conducătorii emitenților.”

Victor Stănilă a menționat și preluarea în legislația națională a reglementărilor privind o nouă categorie de entități – consilierii de vot, ca urmare a transpunerii directivei referitoare la încurajarea implicării pe termen lung a acționarilor în viața emitenților: “Aceștia sunt persoane juridice care analizează comunicările pubublice și informații relevante ale emitenților și țin legătura cu acționarii, furnizând colnsiliere, recomandări prviind exercitarea drepturilor acționarilor. (…) Dacă ajungem să avem o legătură strânsă între acționar și emitent, am atins acel nivel de transparență care oferă încredere și va stimula și investitorii de retail să vină către bursă“.

BVBStiri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (20/10/2020)

Completarea ordinii de zi a AGEA convocata pentru data de 2/3 noiembrie 2020

ALRO S.A. (ALR) (20/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020