Update articol:

Avocatul Cuculis: Dobânda pentru perioada în care se suspendă ratele nu este 0, ci va face corp separat de datorie; Fiscul va avea grijă să îi execute silit pe datornici 

Foto Facebook Foto Facebook

Ordonanța de suspendare a creditelor, ba retrasă, ba modificată, ajunge să facă obiectul unor polemici care, în cele din urmă, vor aduce de fapt prejudicierea împrumutatului la bancă, susţine avocatul Adrian Cuculis. 

Acesta ne-a declarat: “Deja se preconizează că bugetarii, care nu sunt deloc puțini, nu vor avea acces la această ordonanță, asta după ce în cadrul ei se arată că doar cei afectați direct sau indirect de criza Covid 19 vor putea beneficia. Deși au avut în cap excluderea acestor categorii de persoane, vreau să le fac o dezvăluire și să le spun celor care sunt în familii de bugetari, că dacă unul este bugetar și altul lucrează în particular și au împreună un contract de credit, asta înseamnă că ordonanța li se va aplica fiindcă iarăși nu există o prevedere contrară în acest sens.

De remarcat este și faptul că dobânda pentru perioada în care se suspendă ratele de fapt nu este 0 , așa cum s-a lăsat lesne de înțeles, ci ea va face corp separat de datorie, iar dacă nu se vor plăti aceste datorii separate, fiscul va avea grijă să îi execute silit pe cei care nu își plătesc datoriile către bănci.

În cele din urmă este de precizat că persoanele juridice deja pot începe să notifice băncile și ifn-urile, însă le atrag atenția că notificările trebuie făcute extrem de pertinent, fiindcă băncile, exact ca în cazul dării în plată, vor putea să le respingă cererile de amânare a ratelor, dacă nu se încadrează în condițiile ordonanței și dacă nu explică, de fapt, cazul fortuit prin care trec.

Cu privire la persoanele fizice, ele pot beneficia și acum indirect de ordonanță, asta pentru că se pot raporta la cazul fortuit, însă pentru a putea motiva suspendarea bazându-se pe ordonanța publicată ieri în M.O, asta ar presupune de fapt că guvernul să explice ce înseamnă cazul direct și indirect și să aplice normele către care se vor face trimiterile în caz de suspendare a ratelor.

Preconizez că litigiile tot în instanță se vor tranșa, crescând astfel povara pentru debitori, în condițiile în care normele de aplicare nu vor fi extrem de clare, iar băncile vor avea facultatea de a “respinge” notificările de suspendare a plății ratelor”.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii