* Interviu cu avocatul Vasile Băiculescu, care candidează pentru demnitatea de Consilier în cadrul Baroului București
Domnule Băiculescu, ați înființat propria firmă de avocatură anul trecut și deja v-ați extins la Cluj, cooptând în echipă avocați valoroși. În ce cheie poate fi citită această evoluție?
Vasile Băiculescu: Fiecare etapă a dezvoltării noastre vine în mod natural. Ne concentrăm pe o creștere organică a societății prin dezvoltarea fiecărui avocat din echipă și stabilizarea portofoliului de clienți. Livrarea unor servicii dedicate și calitative clienților noștri este definitorie.
Perioada 2022-2023 a fost o perioadă excepțională pentru Băiculescu și Asociații. Am reușit deschiderea unui birou în Cluj prin parteneriatul încheiat cu colegii noștri Vlașin și Asociații, ne-am extins echipa pe plan local, precum și ariile de practică. În prezent lucrăm la extinderea biroului din București, creșterea numărului de avocați și extinderea în două noi domenii de practică.
Toate acestea au fost posibile datorită pasiunii pentru drept, grija față de clienți, atenția față de membrii echipei, valorile individuale ale fiecăruia dintre noi și valorile noastre comune, mediul de lucru în cadrul Băiculescu și Asociații. Acestea reprezintă o parte din ingredientele care au contribuit la crearea unui mediu de lucru productiv și eficient.
Deși este prea devreme să discutăm despre atingerea succesului de către noi, cred că acesta devine inevitabil atunci când realizezi ceea ce îți place.
Este tinerețea un atu, sau o povară, atunci când îți propui să faci lucruri mari? Primești sprijin, atunci când vrei să te implici în diverse proiecte, alături de nume mari din această profesie?
Vârsta reprezintă un avantaj dacă energia determinată de aceasta este canalizată pentru a evolua pe plan personal și profesional. Fluxul de energie dat de tinerețe trebuie transformat în experiență și maturitate. Desigur, maturitatea vine în timp și cred că energia combinată cu experiența persoanelor care au parcurs deja drumul urmat de oamenii mai tineri va oferi rezultate bune.
Considerați că avocații tineri ar trebui să se implice mai mult în structurile profesionale, în viața profesiei, sau ar trebui să aștepte și să le facă loc ”înțelepților”, adică avocaților cu mulți ani în această profesie? Ar aduce tinerețea un suflu proaspăt, ar susține modernizarea profesiei?
Vasile Băiculescu: Așa cum spuneam mai devreme, energia și ideile noi trebuie îmbinate cu experiența. Personal, cred că am atins maturitatea profesională pentru a privi în sus și a contribui la evoluția profesiei. Tocmai de aceea am ales să intru în cursa pentru structurile de conducere ale Baroului București. Creșterea pieței avocaturii rămâne obiectivul meu principal.
În perioada 18-22 septembrie, Baroul București, cel mai mare Baroul din țară, cu peste 10.000 de avocați activi, organizează alegerea structurilor de conducere. Interesul pentru aceste alegeri este unul ridicat, fapt concretizat prin înscrierea unui număr mare de candidați. Numărul ridicat al candidaților arată interesul nostru pentru evoluția profesiei și a direcțiilor în care aceasta se va îndrepta.
Voi candida pentru demnitatea de Consilier în cadrul Baroului. Obiectivul meu este să promovez creșterea pieței avocaturii în cadrul Baroului București prin dezvoltarea și implementarea unor programe care să cuprindă educație financiară pentru avocați, soluții de branding și marketing, promovarea muncii eficiente și calitative în rândul membrilor Baroului. Aceste programe vor ajuta avocații să livreze servicii de cea mai înaltă calitate, să își gestioneze și optimizeze resursele financiare, să își dezvolte forma de organizare a profesiei, contribuind astfel la consolidarea reputației profesionale, creșterea încrederii în avocatură și la dezvoltarea unei comunități legale puternice.
În ce tip de proiecte vă implicați direct? Trebuie să fie de o anumită dimensiune, să aibă în spate un client mare, sau sunt alte criterii?
Vasile Băiculescu: Principala noastră arie de practică este reprezentată de Dreptul penal al afacerilor. Urmare a multiplelor solicitări venite din piață, în luna ianuarie a acestui an, am lansat departamentul de litigii și arbitraje. Departamentul a cunoscut o evoluție accelerată iar în prezent concurează cu departamentul de Drept penal. Avem definit un avatar al clientului, astfel încât ne focusăm pe livrarea serviciilor unui număr limitat de clienți direct proporțional cu dimensiunea echipei noastre, astfel încât să asigurăm livrarea unor servicii calitative și dedicate.
Care a fost cea mai importantă victorie obținută pentru un client pe care îl asistați? Ce volum de muncă a presupus acest proiect?
Vasile Băiculescu: Fiecare mandat primit este important și îl tratăm cu maximă diligență. Primul răspuns care îmi vine în minte este o victorie recentă, unde am obținut o soluție de achitare pentru un client cu o cifră de afaceri de peste 200 milioane de euro cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni de evaziune fiscală. De asemenea, tot în această perioadă am reușit întoarcerea dosarului în procedura camerei preliminare pentru unul dintre clienții noștri.
Cum vă alegeti oamenii cu care lucrați? Ce abilități “vânați” la aceștia? Ce calități trebuie să aibă? Cum trebuie să fie?
Vasile Băiculescu: Suntem în căutare continuă de noi oameni valoroși. Așa cum spuneam și mai devreme, intenționăm creșterea echipei și extinderea domeniilor de practică. Disciplina și dorința de evoluție sunt principalele abilități pe care le urmărim. Pe termen lung acestea vor aduce rezultate mari.
Care ar trebui să fie obiectivele realiste și măsurabile pentru un tânăr avocat cu visuri mari? La ce ar trebui să fie atent pentru a ajunge cât mai sus?
Vasile Băiculescu: Livrarea unor servicii „high quality” ar trebui să reprezinte obiectivul profesional al unui tânăr avocat. Acumularea capitalului de experiență se realizează prin munca dedicată fiecărui client. Calitatea primează în fața cantității. Adică alocarea timpului necesar pentru a identifica cele mai bune strategii de apărare a clientului primează în fața unui volum ridicat de dosare și a muncii superficiale.
Al doilea obiectiv ar trebui să fie evoluția personală prin participarea la cursuri, seminarii, citit în fiecare zi atât în domeniul juridic cât și în alte domenii cum ar fi educația financiară, management, vânzări, branding, metode de eficientizare a timpilor de lucru, echilibrul între viața personală și profesională, etc.