Update articol:

Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria vor crea un joint-venture, pe perioadă nedeterminată, în domeniul dezvoltării şi transportului energiei; Din partea României a fost desemnată Transelectrica – (vezi ce conține memorandumul)

Reprezentanții guvernelor din Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria au semnat ieri, la București, un Memorandum de Întelegere prin care cele patru state s-au angajat să creeze un joint-venture, o companie care va fi reprezentată de către o firmă din fiecare stat membru al acestui Parteneriat.

Din partea României, în baza unui Memorandum de Guvern, a fost desemnată compania Transelectrica.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat: “De acum, încep negocierile între cele patru companii pentru a merge înainte cu studiul de fezabilitate și cu implementarea acestui proiect important.

Construim un pod energetic între țărmurile Mării Negre, 1200 km, sub Marea Neagră, care conectează practic doi poli energetici – Marea Caspică și Marea Neagră și, dincolo de asta, către Europa Centrală, dar și către Balcani și bineînteles către Republica Moldova, care pentru România este un partener foarte, foarte important.

Am spus astăzi că este un moment istoric, pentru că, pe de o parte vorbim despre tranziție verde și nu există tranziție verde fără transport, transportul de energie electrică pe noi ne ajută și pentru a duce curentul electric din capacitatea de supraproducție din Dobrogea către Vestul țării, unde noi deja avem această provocare, pe de altă parte oportunități de inovare, de sprijinire a tranziției verzi de către toate statele prezente, de diversificare a surselor de energie, de creșterea gradului de siguranță a furnizării de energie electrică și, nu în ultimul rând, este un proiect pentru noile generații”.

Vezi mai jos

MEMORANDUM DE ÎNȚELEGERE PENTRU ÎNFIINTAREA UNUI JOINT VENTURE ÎNTRE ENTITATILE RELEVANTE ALE GUVERNELOR ALE REPUBLICII AZERBAIDAN, GEORGIA, ROMÂNIA ȘI UNGARIA

Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria (denumite în continuare „Participanții”), 

Ținând cont de prevederile „Acordului privind parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria” (denumit în continuare „Acordul”), semnat la 17 decembrie 2022 ,

Având în vedere prima întâlnire oficială desfășurată la Baku, la 3 februarie 2023, în care Conceptul de dezvoltare și transport al energiei verzi a fost aprobat și participanții au convenit să inițieze un studiu de fezabilitate pe întreg lanțul valoric al energiei verzi de la Azerbaidjan și Georgia până în Europa,

Având în vedere cea de-a doua întâlnire oficială desfășurată la Tbilisi, la 6 aprilie 2023, în care Participanții au convenit să prezinte candidații grupului de lucru care urmează să fie înființat în legătură cu Acordul și au convenit să mandateze grupul de lucru să identifice opțiunile de înființare a unei asocieri mixte,

Având în vedere cea de-a treia întâlnire oficială desfășurată la Baku, la 1 iunie 2023, în care Participanții au convenit să înainteze Comisiei Europene spre consultare proiectul Memorandumului de Înțelegere privind înființarea unei întreprinderi mixte între entitățile relevante ale guvernelor Republicii din Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria,

Participanții decid prin prezenta următoarele prevederi care vor fi considerate principii de bază pentru înființarea unei asocieri în participațiune între companiile reprezentative ale Participanților:

Articolul 1
Domeniul de aplicare a cooperării

Prezentul Memorandum stabilește termenii și condițiile generale pentru înființarea unei asocieri în participație între companiile reprezentative ale Participanților și constituie o expresie a intenției reciproce a Participanților la prezenta. Implementarea prezentului Memorandum este condiționată de negocierea, încheierea și executarea cu succes a unui acord între companiile reprezentative ale Participanților.

Articolul 2
Înființarea unui Joint Venture

Sub rezerva termenilor acestui Memorandum și ai Acordului acționarilor, Participanții sunt de acord și se angajează să depună toate eforturile lor în orice moment pentru a asigura succesul Societății în participație.
Participanții au convenit să numească entitățile reprezentative ca acționari ai asociației în participație, cu condiția ca Interesul de Participare să fie distribuit între Participanți în mod egal.

Articolul 3
Obiectivele și durata asocierii în participație

Joint Venture-ul va fi entitatea responsabilă pentru dezvoltarea proiectului în cadrul Acordului dintre Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria.
Sub rezerva termenilor Acordului cu acționarii, asocierea în participație va fi înființată pe o perioadă nedeterminată.

Articolul 4
Costuri și Cheltuieli

Toate costurile și cheltuielile legate de înființarea unei asocieri în participație vor fi suportate de către participanți în mod colectiv. Fiecare Participant va suporta propriile costuri juridice și de consiliere legate de înregistrarea unei Filiale pe propriul teritoriu.

Articolul 5
Managementul Joint Venture

Sub rezerva termenilor prezentului Memorandum, a legilor naționale ale Participanților în care asocierea în participație urmează să fie încorporată și Acordul acționarilor, Organul Suprem al Joint Venture trebuie să răspundă în fața Comitetului Director instituit în conformitate cu Acordul.

Articolul 6
Confidențialitate

Cu excepția cazurilor prevăzute în prezentul document, existența și termenii acestui Memorandum vor fi menținute în mod confidențial de către Participanții la acesta. Cu excepția cazului în care sunt obligate să fie dezvăluite prin proces judiciar sau administrativ sau prin alte cerințe ale legii, proceselor legale, regulilor sau reglementărilor, toate anunțurile publice, notificările sau alte comunicări cu privire la astfel de probleme către terți, inclusiv, fără limitare, orice dezvăluire cu privire la tranzacțiile avute în vedere în prezentul document, va necesita aprobarea prealabilă a tuturor participanților.

Articolul 7
Diverse

Nimic din acest Memorandum nu creează obligații sau angajamente legale sau financiare obligatorii între Participanți, iar acest Memorandum nu constituie o obligație de a aloca fonduri. Acest Memorandum a fost semnat la București, la 25 iulie 2023, în 4 exemplare originale în limba engleză.

În numele Guvernului Republicii Azerbaidjan, Parviz SHAHBAZOV, ministru, Ministerul Energiei

În numele Guvernului Georgiei, Romeo MIKAUTADZE, Prim-viceministru, Ministerul Economiei și Dezvoltării Durabile

În numele Guvernului din România, Sebastian- Ioan BURDUJA, ministru, Ministerul Energiei

În numele Guvernului Ungariei, Péter SZTÁRAY, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului

BVB | Știri BVB

SIMTEL TEAM (SMTL) (11/10/2024)

Perioada inchisa de tranzactionare 13.10.2024 - 12.11.2024

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (11/10/2024)

Convocare AGA O & E 14/15.11.2024

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/10/2024)

Raport lunar (Factsheet) septembrie 2024

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (11/10/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014