Update articol:
60 de ani de hidroenergetică românească

Badea, Hidroelectrica: ”Avem nu doar voința, ci și capacitatea financiară să ducem la bun sfârșit investițiile pe care ni le-am asumat”

Hidroelectrica, CHE Stejaru

Astăzi, 1 octombrie, se împlinesc 60 de ani de la punerea în funcțiune a hidroagregatului 2 al CHE Stejaru, prima centrală hidroenergetică de mare putere de pe râurile interioare din România, moment care a constituit practic actul de naștere al hidroenergeticii din țara noastră. Amenajarea este cea mai veche din seria marilor „organizări hidroenergetice”, începuturile ei fiind marcate de construirea barajului Izvoru Muntelui și a CHE Stejaru (astăzi Dimitrie Leonida), anunță un comunicat de presă.

Ne dorim să continuăm lucrările remarcabile începute de predecesorii noștri și să ne ridicăm la înălțimea a ceea ce au visat aceștia pentru generațiile viitoare. Avem nu doar voința, ci și capacitatea financiară să ducem la bun sfârșit investițiile pe care ni le-am asumat și ducem o luptă continuă în această direcție, fie că e vorba de retehnologizări, modernizări sau de proiecte noi.” – a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

Pentru retehnologizarea CHE Dimitrie Leonida – Stejaru, Hidroelectrica a semnat în anul 2015 un contract de lucrări la cheie în valoare de 75 milioane de euro. Anul acesta a fost finalizat procesul de retehnologizare a primului hidroagregat (HA nr. 6) din totalul de șase, care pe lângă faptul că  intrat astfel într-un nou ciclu de viață și exploatare comercială, a beneficiat și de o creștere a  puterii de la 50 la 55 MW, se mai arată în comunicat.

Hidrocentrala „Dimitrie Leonida”, aparținând din punct de vedere administrativ Sucursalei Hidroelectrica Bistrița, se află la 15 km în aval de baraj, în satul Stejaru din comuna Pângărați. Este o centrală de înaltă cădere cu lac de acumulare și derivație sub presiune (galerie de aducțiune), castel de echilibru, conducte forțate, distribuitoare, uzină electrică, bazin de liniștire și canal de fugă. Căderea brută folosită este de 149 m (94 m apar datorită barajului și 55 m prin tăierea buclei râului între Izvorul Muntelui și Stejaru de către derivație).

Centrala propriu-zisă este de tip semiaerian, include 6 grupuri generatoare cu turbine Francis cu ax vertical, dintre care 4 cu o putere instalată de de 27,50 MW, unul de 50 MW și unul de 55 MW (proaspăt retehnologizat). Manevrarea interioară a agregatelor se face cu două poduri rulante cu o capacitate de  125 tone sarcină. Evacuarea apei se face în aval printr-un bazin de liniștire, de unde ajunge în lacul Pângărați printr-un canal de fugă de 1.185 m. Stația electrică exterioară are tensiunea de livrare de 110/220 kV.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicații în siguranta națională. Compania exploatează un număr de 209 centrale, având o putere instalată totală de 6.482 MW.

 

BVBStiri BVB

COMPA S. A. (CMP) (29/10/2020)

Modificare Convocare AGAE 12/13.11.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/10/2020)

Comunicat - Indicatori operationali-cheie T3 2020

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/10/2020)

Raport privind rezultatele operationale cheie 9 luni 2020