Update articol:

Balon-‘spion’: Beijingul afirmă că incidentul este un pretext pentru ‘defăimarea’ Chinei

china Yuanul chinez

Beijingul a declarat sâmbătă că survolul controversat al unui balon de observaţie chinez în Statele Unite este folosit ca un pretext pentru “defăimarea” Chinei, informează France Presse.

Pentagonul a anunţat vineri că a detectat un aerostat mare deasupra Statelor Unite şi a asigurat că nu are îndoieli cu privire la provenienţa chineză şi la utilizarea lui în scopuri de spionaj.

Autorităţile chineze, care s-au referit la o intruziune “involuntară”, şi-au exprimat “regretele”, potrivit Agerpres.

În urma acestui incident ce face vâlvă în Statele Unite, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a amânat o rară vizită planificată la Beijing, destinată să relaxeze tensiunile cu rivalul chinez.

“Unii politicieni şi mass-media americane folosesc incidentul ca un pretext pentru a ataca şi defăima China”, a declarat sâmbătă Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

“China respectă întotdeauna cu stricteţe dreptul internaţional (…) şi nu a încălcat niciodată teritoriul şi spaţiul aerian al unei ţări suverane”, adaugă ministerul referitor la zborul deasupra Statelor Unite al unui balon de observaţie chinez.

Vizita lui Antony Blinken la Beijing, programată iniţial pentru duminică şi luni, este “amânată” şi va fi reprogramată când “sunt îndeplinite condiţiile”, potrivit unui înalt responsabil al secretarului de stat, sub condiţia anonimatului.

“În realitate, nici China, nici Statele Unite nu au anunţat (oficial) o vizită”, a comentat sâmbătă Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

“Publicarea informaţiilor (legate de această vizită) este doar decizia Statelor Unite”, a adăugat ministerul.

BVB | Știri BVB