Update articol:

Banca Centrală a Chinei avertizează cu privire la o serie de riscuri financiare, inclusiv defaulturi potențiale

Beijing Beijing -pixabay.com

Banca Centrală a Chinei a avertizat joi cu privire la riscurile financiare din țară care s-au acumulat de-a lungul anilor, precum și la șocurile cauzate de incertitudinile din străinătate.

Aceste riscuri variază de la „oscilații” pe piețele de acțiuni și obligatiuni, până la potențialele defaulturi (incapacitate de rambursare) pentru obligațiunile companiilor imobiliare, a declarat reporterilor Zou Lan, director al departamentului de piețe financiare al Băncii Populare din China.

Comentariile marchează cel mai recent avertisment din partea oficialilor la nivel înalt din China din ultimele câteva săptămâni cu privire la riscurile pieței interne. Pandemia de coronavirus și volatilitatea ridicată a fluxurilor internaționale de capital au șocat și piața financiară internă, a spus Zou.

Risc „ridicat” de incapacitate de rambursare

“Piețele de acțiuni, obligațiuni și mărfuri se confruntă cu riscuri de oscilație”, a spus el, potrivit unei CNBC. „Există companii mari care se află încă într-o perioadă de expunere la riscuri, alte întreprinderi mici şi mijlocii se confruntă în continuare cu dificultăți de finanțare, iar riscul de neplată este destul de ridicat.”

Zou a adăugat că presiunea din creșterea prețurilor locuințelor în unele orașe „fierbinți” este relativ mare, iar potențialul de default al datoriei și alte riscuri în rândul companiilor imobiliare de mari şi mici dimensiuni merită atenţie.

Guvernul chinez a anunțat luna trecută că va viza creșterea PIB-ului de peste 6% în acest an. Mulți economiști au spus că ținta conservatoare oferă factorilor de decizie politici capacitatea de a aborda problemele pe termen lung, cum ar fi acumularea de datorii.

Raportul datorie-PIB al Chinei a crescut la 285% la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2020, în creștere de la o medie de 251% între 2016 și 2019, potrivit unui raport al Allianz, care citează analiza filialei sale Euler Hermes.

Printre semnele că autoritățile au început să devină serioase cu privire la riscurile interne, unele întreprinderi de stat și-au achitat datoria anul trecut – foarte rar pentru companiile despre care investitorii credeau că au implicat sprijinul guvernului.

Dar pe piața imobiliară, Beijingul s-a luptat în eforturile sale de a limita speculațiile. Prețurile pentru locuințele noi au crescut cel mai rapid în ultimele cinci luni în februarie, potrivit Reuters.

Oficialii de la Banca Populară Chineză au susținut astăzi că politica monetară va rămâne stabilă și susținută. Zou nu a oferit detalii specifice cu privire la modul în care ar fi abordate riscurile financiare pe care le-a menționat.

 

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (13/04/2021)

Desfasurare conferinta telefonica investitori si analisti 13 Aprilie 2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/04/2021)

Ziua Investitorului Bittnet - 15 Aprilie 2021

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (13/04/2021)

VAN la data de 31 martie 2021

ALTUR S.A. (ALT) (13/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA si AGEA din data de 27/28.04.2021

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (13/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.04.2021 - 12.04.2021