Banca centrală a Libiei, cu sediul la Tripoli, a declarat duminică că va închide toate operațiunile și nu își va relua activitatea până când nu va fi eliberat un înalt funcționar bancar răpit în cursul zilei, potrivit Reuters.
Banca centrală este singurul depozitar recunoscut la nivel internațional pentru veniturile libiene din petrol, un venit economic vital pentru o țară sfâșiată de ani de zile între două guverne rivale la Tripoli și Benghazi.
Banca a declarat că o parte necunoscută se află în spatele răpirii, duminică, a lui Musaab Muslam, șeful departamentului său de tehnologie a informației.
„Banca respinge metodele de tip mafiot care sunt practicate de unele părți în afara legii”, a afirmat aceasta într-o declarație.
Aceasta a adăugat că și alți funcționari ai băncii au fost amenințați și, prin urmare, își va suspenda operațiunile până când „aceste practici vor înceta și autoritățile implicate vor interveni”.
Richard Norland, ambasadorul SUA în Libia, a declarat săptămâna trecută că încercările de înlocuire prin forță a conducerii superioare a băncii ar putea duce la pierderea accesului țării nord-africane la piețele financiare internaționale.
Norland s-a întâlnit cu guvernatorul băncii, Sadiq Kabir, pentru a discuta despre îngrijorările legate de grupurile armate care se adună în jurul sediului băncii din Tripoli, a declarat ambasada SUA.
„Disputele cu privire la distribuirea bogăției Libiei trebuie soluționate prin negocieri transparente și incluzive, în vederea obținerii unui buget unificat, bazat pe consens”, a declarat Norland.
Libia s-a bucurat de puțină pace de la revolta susținută de NATO în 2011, care l-a răsturnat pe dictatorul de lungă durată Muammar Gaddafi, și s-a divizat în 2014 între facțiunile beligerante din est și vest.
La 9 august, cel puțin nouă persoane au fost ucise și 16 au fost rănite după ce au izbucnit ciocniri între două facțiuni armate în Tajoura, o suburbie estică a Tripoli.
Guvernul de uniune națională al Libiei, cu sediul la Tripoli, este condus de prim-ministrul interimar Abdulhamid al-Dbeibah, care a fost instalat printr-un proces susținut de ONU în 2021.
Estul Libiei, unde se află parlamentul național, se află sub controlul efectiv al comandantului militar Khalifa Haftar.
În ciuda armistițiului din 2020 și a eforturilor de reunificare formală a instituțiilor, o soluție politică s-a dovedit evazivă.