Update articol:
Erdogan: Turcia nu mai vrea să folosească dolarul pentru schimburile sale comerciale

Banca Centrală a Turciei promite măsuri, după ce inflaţia a urcat la 18%

Banca Centrală a Turciei a anunţat, astăzi, că îşi va ajusta politica monetară la  reuniunea comitetului de politică monetară din 13 septembrie, având în vedere riscurile semnificative la adresa stabilităţii preţurilor, în condițiile în care, în luna august, rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, potrivit Reuters.

“Evoluțiile recente privind perspectivele inflației indică riscuri semnificative pentru stabilitatea prețurilor. Banca Centrală va lua măsurile necesare pentru a susține stabilitatea prețurilor. Politica monetară va fi ajustată la reuniunea din septembrie, având în vedere evoluţiile recente”, a informat Banca Centrală a Turciei într-un comunicat de presă, adăugând că va continua să utilizeze toate instrumentele disponibile în vederea atingerii obiectivului stabilității prețurilor.

Institutul naţional de statistică din Turcia a anunţat, luni, că în luna august preţurile de consum au crescut cu 2,3% comparativ cu luna iulie şi cu 17,9% în ritm anual. Este cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei înregistrată de Turcia după 2003. Lira turcească a pierdut aproximativ 40% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei.

Investitorii îşi pun acum întrebarea dacă o majorare de dobândă la următoarea şedinţă de politică monetară va fi suficientă pentru a ţine sub control inflaţia. La precedenta şedinţă de politică monetară, care a avut loc în luna iulie, Banca Centrală a Turciei a decis să menţină nemodificată dobânda de referinţă, ceea ce a dus la deprecierea lirei.

Preşedintele Tayyip Erdogan, care se descrie drept un “duşman al dobânzilor”, vrea ca Banca Centrală să reducă dobânzile pentru a stimula creditarea şi creşterea economică. În schimb, investitorii îngrijoraţi de inflaţia de două cifre din Turcia vor ca Banca Centrală să majoreze semnificativ dobânzile.

Semnalând că este gata să ia măsuri, Banca Centrală a Turciei ar putea să genereze aşteptări în rândul pieţelor financiare, care vor fi dezamăgite dacă nu va avea loc o majorare semnificativă a costului creditului, susţine Piotr Matys, analist la Rabobank, citat de Agerpres.

“Prin promisiunea de a majora dobânda, Banca Centrală a ridicat ştacheta cu privire la ceea ce se aşteaptă de la ea. Practic, instituţia nu îşi poate permite să dezamăgească”, susţine Piotr Matys.

Este posibil ca, la şedinţa de politică monetară din 13 septembrie, Banca Centrală a Turciei să adopte o majorare a dobânzii de bază cu două puncte procentuale, mult sub majorarea de 7-10 puncte procentuale pe care ar dori-o investitorii, susţine Jason Tuvey de la Capital Economics.)

Turcia nu mai vrea să folosească dolarul pentru schimburile sale comerciale, a afirmat, recent, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit hurriyetdailynews.com, adăugând că dependența comerțului internațional de dolarul american ar trebui redusă, deoarece a devenit un obstacol pentru Turcia.

Erdoğan a mai spus: “Noi propunem să tranzacționăm în monede proprii, nu în dolari americani. America se comportă ca un lup singuratic. Nu o credeţi”.

Preşedintele turc a declarat că Ankara este în negocieri cu Rusia pentru ca cele două ţări să nu mai folosească dolarul în schimburile lor comerciale, ca reacţie la sancţiunile economice impuse Washingtonului. “Folosirea dolarului nu face decât să ne ruineze. Nu vom renunţa, vom fi victorioşi”, a declarat el.

Ankara intenţionează să achiziţioneze sistemul rus de apărare antiaeriană S400, fapt care  deranjează SUA. Relaţiile americano-turce sunt în plină criză după refuzul Ankarei de a elibera un pastor american aflat în arest la domiciliu în Turcia.

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (12/04/2021)

Cerere pentru completare ordine de zi AGOA 28(29) aprilie 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (12/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA din 26/27 aprilie 2021

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (12/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni 05.04.2021- 09.04.2021