Update articol:

Banca Centrală din Cuba suspendă depozitele în dolari, invocând războiul economic al SUA

dolari https://pixabay.com/

Banca Centrală a Cubei (BCC), de stat, a anunțat joi că suspendă toate depozitele în dolari SUA din cauza a ceea ce a numit „blocada economică” a SUA a sistemului bancar al țării.

„Având în vedere obstacolele impuse de blocada economică americană pentru sistemul bancar cubanez de a depune în străinătate numerar în dolari SUA colectați în țară, s-a luat decizia de a opri temporar acceptarea bancnotelor respective (n.r. dolari) de către sistemul bancar și financiar cubanez, potrivit presei naţionale care citează oficialii  băncii.

În consecință, „începând cu 21 iunie 2021, instituțiile bancare și financiare cubaneze vor înceta temporar să accepte depozite în moneda SUA în numerar”.

„Măsura implică faptul că de la acea dată persoanele fizice și juridice, atât cubaneze, cât și străine, nu vor putea face depozite sau orice altă tranzacție în dolari SUA în numerar la aceste instituții.

Măsura nu se referă la operațiunile efectuate prin transferuri sau depozite în numerar ale altor valute liber convertibile acceptate în Cuba, care pot continua să fie efectuate fără nicio limitare”, potrivit oficialilor Băncii Centrale.

 

Decizia va intra în vigoare începând cu 21 iunie și, deocamdată, pare pe termen nedeterminat, fără nicio dată de încheiere pentru măsurile restrictive emise.

Continuarea măsurilor punitive ale SUA, care au slăbit foarte mult peso-ul cubanez, au creat distorsiuni între ratele de schimb de pe piața oficială și cea neagră, o diferență care a afectat cel mai greu angajații de stat plătiți în moneda națională.

„Aceasta se întâmplă pe măsură ce dolarul SUA de pe piața neagră a Cubei a crescut în ultimele luni la aproximativ 70 de pesos cubanezi, triplând cursul oficial de schimb de 24 de pesos”, relatează The Miami Herald.

“Peso-ul cubanez a slăbit semnificativ față de dolar, după ce insula a eliminat un sistem confuz de monede duale care menținea o monedă evaluată la egalitate cu dolarul și o altă monedă mult mai slabă”, mai scrie publicaţia.

 

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014