Update articol:

Banca Centrală Europeană ar putea anunţa azi o primă creștere a ratei dobânzilor din ultimii 11 ani

Christine Lagarde BCE Sursa foto: Twitter

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene de astăzi este de așteptat să poarte discuții profunde și sincere despre dimensiunea primei creșteri a ratei dobânzii din ultimii 11 ani, costul vieții rămânând extrem de ridicat în regiune, potrivit CNBC.

Euro a urcat, iar randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro au crescut marți dimineață, după ce Reuters a raportat, citând o sursă, că BCE va evalua dacă să opteze pentru o majorare de 50 de puncte de bază, spre deosebire de cele 25 de puncte de bază, deja preconizate.

„Este posibil ca BCE să dorească opțiunea unei creșteri de 50 pb din cauza a ceva ce a văzut în datele nepublicate privind așteptările inflaționiste”, au spus Mark Wall și echipa sa de la Deutsche Bank Research într-o notă recentă.

„Este posibil, de asemenea, ca opțiunea unei creșteri de 50 de puncte de bază să ajute la negocierea detaliilor unui instrument puternic anti-fragmentare”, a adăugat el, menționând noul plan de stimulare care urmează să fie lansat joi şi care ar viza creșterea randamentului datoriilor în țările periferice precum Italia.

Detaliile acestui nou instrument anti-fragmentare vor fi urmărite îndeaproape și vor veni într-un moment critic, deoarece Italia se confruntă cu o altă criză politică severă.

„În timp ce președintele BCE Lagarde este probabil să sublinieze caracterul temporar al instrumentului, din cauza circumstanțelor excepționale în care se află zona euro, ea va sublinia, de asemenea, hotărârea BCE de a asigura integritatea uniunii monetare, încercând astfel să evoce un spirit de facem “orice este nevoie””, a spus Dirk Schumacher de la Natixis într-o notă de cercetare.

Noul instrument și o majorare considerabilă a ratei ar urma să apară în timp ce BCE se ocupă de mandatul principal: stabilitatea prețurilor. Inflația din zona euro pentru luna iunie a fost de 8,6%, în creștere de la 8,1% în mai, iar prețurile de producție germane în iunie au fost cu 32,7% mai mari decât cu un an mai devreme. Cu toate acestea, există semne că lucrurile s-ar putea îmbunătăți încet.

„Prețurile bunurilor intermediare (excluzând energia) nu au crescut la fel de puternic ca înainte. Aici, comparația de la un an la an a scăzut pentru a doua lună consecutiv, printre altele datorită prețurilor oarecum mai scăzute la metale”, au observat analiștii Commerzbank.

Perspectivele economice sunt foarte incerte în această etapă, pe fondul unui risc crescut de întrerupere a gazelor în următoarele săptămâni. Europa se pregătește pentru o oprire extinsă a furnizării de gaze rusești.

„Important, este posibil ca BCE să fie nevoită să continue înăsprirea politicii, chiar și printr-o recesiune ușoară, dacă accelerarea salariilor și prețurile ridicate ale energiei vor duce la creșterea așteptărilor inflaționiste”, a spus Anatoli Annenkov într-o notă de cercetare.

„Credem că creșterea ratei dobânzii de politică monetară cel puțin până la partea inferioară a estimărilor ratei naturale (1-2%) are sens, astfel încât să fim într-o poziție mai bună anul viitor pentru a aborda perspectivele inflației”, a adăugat el.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM