Update articol:

Banca Centrală Europeană are la dispoziție trei luni să demonstreze că relaxarea cantitativă este în conformitate cu legislația europeană, după o decizie a Curții Constituționale a Germaniei

bce
BCE pregătelte răspunsul

Factorii de decizie ai Băncii Centrale Europene (BCE) discută, marți seara, despre cum să răspundă la o hotărâre judecătorească surprinzător de critică, dată de  judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei, care pun la îndoială cel mai mare program de combatere a crizelor – relaxarea cantitativă, potrivit Bloomberg.

Funcționarii au acum doar trei luni la dispoziție pentru a dovedi, în fața celei mai înalte instanțe din Germania, că programul de cumpărare a activelor, prin care BCE a achiziționat datorii de 2,7 trilioane de euro (2,9 trilioane de dolari), din 2015, sumă în creștere în fiecare lună, este în conformitate cu legislația europeană.

Hotărârea de marți nu a oprit imediat achizițiile și nu afectează un program separat de 750 de miliarde de dolari lansat în martie pentru combaterea crizei coronavirusului. Cu toate acestea, ridică semne de întrebare despre cât de departe poate BCE să-și împingă stimulul monetar.

Decizia este o „bombă legală”, a spus Holger Schmieding, economist principal Berenberg: „Dacă restricțiile instanței constituționale germane au un impact asupra percepțiilor de pe piață cu privire la eficiența BCE pentru a răspunde la situația de urgență economică actuală rămâne o întrebare deschisă.”

Răspunsul inițial al investitorilor a fost de șoc – euro  a scăzut cu 0,7% la 1.0831 dolari la 1:20 p.m. (Ora de la Frankfurt). Randamentul obligațiunilor a fluctuat înainte de a crește pentru economii stresate, precum Italia și Spania.

În cazul în care BCE nu poate dovedi că achiziţiile sale de active nu încalcă tratatele europene, Banca Centrală a Germaniei trebuie să înceteze să mai cumpere obligaţiuni guvernamentale în cadrul programului de relaxare cantitativă demarat de BCE, au decis marţi judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei.

Încă din 2017, judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei au ridicat unele obiecţii faţă de participarea Bundesbnak la o parte a programului de achiziţii de active, cunoscut sub denumirea de Public Sector Purchase Program (PSPP), care în opinia judecătorilor ar putea însemna angajarea băncii centrale în finanţarea directă a guvernelor, lucru pe care BCE nu are voie să îl facă.

“Bundesbank nu va mai putea participa la implementarea şi execuţia deciziilor BCE, dacă consiliul guvernatorilor BCE nu va adopta o nouă decizie care să demonstreze în mod comprehensibil şi substanţial că PSPP nu este disproporţionat în raport cu efectele economice şi de politică fiscală”, se arată în decizia judecătorilor Curţii Constituţionale a Germaniei.

Achiziţiile de obligaţiuni suverane efectuate de BCE fac parte din faimosul program de relaxare cantitativă (-quantitative easing-), lansat în luna martie 2015 pentru a susţine economia zonei euro. 

Un grup de reclamanţi din Germania, printre care figurează economistul Bernd Lücke, fost membru fondator al partidului de extremă dreapta AfD, un fost responsabil al conservatorilor bavarezi de la CSU, Peter Gauweiler, precum şi Patrick Adenauer, nepotul fostului cancelar al Germaniei, susţin că prin intermediul programului de relaxare cantitativă, BCE finanţează în mod direct statele europene şi îşi depăşeşte mandatul care îi cere doar să garanteze un anumit nivel al inflaţiei în zona euro.

Sesizată să se pronunţe de către judecătorul de la Karlsruhe, Curtea de Justiţie Europeană a declarat la finele lui 2018 că programul de relaxare cantitativă este conform cu dreptul european şi nu constituie o finanţare ilegală a statelor.

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/09/2021)

Raport curent conform art. 234 litera i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu