Update articol:

Banca Centrală Europeană confirmă planurile de majorare a ratei dobânzii pentru iulie, ridică semnificativ proiecțiile inflației

bce
  • Inflația anuală a prețurilor de consum în zona euro cu 19 state membre a atins un nou record, de 8,1% în mai.

  • BCE a indicat că o primă majorare a dobânzii va avea loc numai după încheierea formală a achizițiilor sale nete de active.

  • Factorii de decizie se confruntă cu provocarea de a controla inflația fără a agrava încetinirea economică rezultată din războiul din Ucraina și din sancțiunile asociate.

 

Banca Centrală Europeană și-a confirmat joi intenția de a majora ratele dobânzilor la reuniunea sa de politică de luna viitoare și și-a redus previziunile de creștere, potrivit CNBC.

În urma celei mai recente reuniuni de politică monetară, Consiliul guvernatorilor a anunțat că intenționează să majoreze ratele dobânzilor cheie cu 25 de puncte de bază la reuniunea sa din iulie și se așteaptă la o nouă creștere la reuniunea din septembrie.

„Dincolo de luna septembrie, pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor anticipează că va fi adecvată o cale treptată, dar susținută, de creșteri suplimentare ale ratelor dobânzilor”, a spus BCE într-un comunicat joi.

„În conformitate cu angajamentul Consiliului guvernatorilor față de obiectivul său de 2% inflaţie pe termen mediu, ritmul în care Consiliul guvernatorilor își ajustează politica monetară va depinde de datele primite și de modul în care evaluează inflația pentru a se dezvolta pe termen mediu.”

Inflația anuală a prețurilor de consum în zona euro a 19 state a atins un nou record de 8,1% în mai, dar BCE, în ghidul său anterior, a indicat că o primă majorare a ratei va avea loc abia după încheierea oficială a achizițiilor sale nete de active, la 1 iulie.

Piețele așteptau cu nerăbdare întâlnirea de la Amsterdam de joi, prima reuniune a Consiliului guvernatorilor în afara Frankfurt de la debutul pandemiei de coronavirus, pentru semne despre cât de agresivă va trebui să fie modificarea ratelor dobânzilor în lunile următoare.

Factorii politici se confruntă cu provocarea de a controla inflația fără a agrava încetinirea economică rezultată din războiul din Ucraina și din sancțiunile și embargourile asociate impuse între Uniunea Europeană și Rusia, anterior o sursă cheie de importuri de energie pentru UE.

De asemenea, BCE și-a redus previziunile de creștere și și-a revizuit în sus previziunile privind inflația. Inflația anuală este acum așteptată să atingă 6,8% în 2022, scăzând la 3,5% în 2023 și 2,1% în 2024. Aceasta marchează o creștere substanțială față de proiecțiile sale pentru martie, de 5,1% în 2022, 2,1% în 2023 și 1,9% în 2024.

Prognozele de creștere au fost revizuite în mod semnificativ în scădere la 2,8% în 2022 și 2,1% în 2023 și au fost revizuite ușor în creștere la 2,1% în 2024. Acest lucru este comparat cu proiecțiile de la ședința BCE din martie de 3,7% în 2022, 2,8% în 2023 şi 1,6% în 2024.

Randall Kroszner, profesor de economie la Universitatea din Chicago și fost guvernator al Sistemului Rezervei Federale, a declarat pentru CNBC înainte de întâlnirea de joi că este „foarte important” ca BCE să înceapă să crească ratele dobânzilor.

Rezerva Federală a SUA a început să majoreze ratele în martie și a implementat o creștere de 50 de puncte de bază în mai, cea mai mare din ultimii 22 de ani, procesele-verbale ale reuniunii FOMC arătând că urmează creșteri mai agresive. Banca Angliei a majorat dobânzile la patru întâlniri consecutive pentru a duce rata de bază a dobânzii la un maxim din ultimii 13 ani.